CFD staat voor Contract for Difference. Wanneer je CFD aankoopt sluit je in wezen een contract af met de broker. Wanneer het contract weer wordt beeindigd (vrijwillig of gedwongen verkoop), wordt het verschil verrekend tussen de openings- en slotkoers.

Wat zijn CFD's

Met een CFD ga je prijsafspraak aan over een beleggingsproduct. Dat kan in meerdere vormen zoals aandelen, etf’s, obligaties, grondstoffen, valuta en zelfs beursindexen als een AEX.  Bij een CFD wordt je zelf geen eigenaar van het bedrijf waar je in handelt.  

Waarom zijn CFD's populair?

CFD’s zijn uitermate geschikt voor korte termijn handel. Enerzijds is er inmiddels een heel ruim aanbod van platformen waar je CFD’s kunt aan en verkopen. Anderszijds is het zo dat je 24 uur per dag kan handelen in CFD’s waarbij je met 1 klik aan en verkoopt.Daanaast kan je via CFD’s ook inspelen op koersvallen, Short gaan. Verwacht je dat de beurs omhoog gaat dan neem je Buy positie in en ga je Long.

Wat CFD’s het meeste aantrekkelijk maakt voor beleggers zijn de Hefbomen die kunnen worden aangebracht. Dankzij hefbomen creeër je een multiplier effect. Vaak kan je deze zelf instellen tot een bepaalde max. 

Stel je verwacht dat de koers op korte termijn omhoog gaat van het aandeel Shell en je hebt een hefboom van x5 aangebracht. De koers is nu 100. De volgende dag stijgt de koers naar 105 en zou je 5% rendement hebben behaald. Echter vanwege de aangebrachte hefboom is het  rendement niet 5%, maar 25%

Zeer aantrekkelijk, maar niet risico’s. Wanneer de koers daalt werkt je hefboom ook negatief. En wanneer de koers in dit geval met -20% zou dalen. Dan wordt dankzij de hefboom die is aangebracht het contract direct afgesloten en ben je het volledige bedrag kwijt.

Wat is het verschil tussen Aandelen en CFD's?

Wanneer je een aandeel koopt, koop je in wezen een stukje bezit aan wat ook op jouw naam staat. Deze transactie vindt plaats op de beurs waar het aandeel wordt aangekocht. Bij een CFD is dat niet zo. Wanneer je CFD aankoopt, sluit je een contract af met je broker. Er worden dus geen aandelen verhandeld op effectenbeurs. 

beleggen-risico
Zelf starten met beleggen?

Vergelijk de verschillende brokers| Open een rekening en start

Risico’s CFD's beperken

Wanneer je start met handelen via CFD’s onthoud dan altijd dat wanneer je een hefboom aanbrengt dat het ook negatief kan uitpakken. In de veel gevallen komt het voor dat door acute koersschommelingen je positie zomaar kan worden afgesloten. 

TIP. Door Stoploss orders in te stellen, kan (niet gegarandeerd) voorkomen worden dat je bij een negatieve koersval het volledige bedrag kwijt raakt.

risicos-van-beleggen
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Risicoprofiel kiezen

Welke risicoprofielen zijn er bij de verschillende beleggingspartijen en wat zijn de verschillen?

Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Instapmoment
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.
Beleggingstermijn
Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben, dat helpt je om zo je termijn te bepalen.
Uitstapmoment
Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

Beleggen heeft risico's

Daarom is de keuze voor zelf beleggen of laten beleggen erg belangrijk. 

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.