Aandelen iedereen heeft het erover. Maar wat is nou eigenlijk een aandeel en hoe beleg je nou in aandelen?

Beleggen in ETF

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een waardepapier dat het eigendom van een “stukje” van een bedrijf vertegenwoordigt. Dit geeft de eigenaar van de aandelen recht op een deel van de bezittingen en winsten van het bedrijf dat gelijk is aan hoeveel aandelen ze bezitten.

Bedrijven geven aandelen uit om zo geld in te zamelen om hun bedrijf verder te laten groeien. Wanneer je een aandeel koopt, wordt je aandeelhouder en ben je nu een “stukje” mede-eigenaar van een bedrijf. Aan aandelen zit vaak stemrecht gekoppeld, dit maakt het mogelijk om tijdens aandeelhoudersvergadering je stem uit brengen. En hoe meer aandelen, hoe meer inspraak je hebt.

Aandeelhouder

Wanneer je een “stukje” mede-eigenaar bent van een bedrijf kan je nu op 2 manieren winst maken.

Winst maken met aandelen

Wanneer het goed gaat met het bedrijf zal de koers stijgen. Wanneer de koers hoger is dan het bedrag waarvoor jij de aandelen hebt aangekocht maak je winst. Let op. gaat de koers naar beneden en is deze lager, dan maak je uiteraard verlies.

Er zijn behoorlijk wat bedrijven die hun aandeelhouders belonen in de vorm van dividend. Dividend is winstuitkering wat naar de aandeelhouders gaat. Dit gaat per rato, hoe meer aandelen je hebt hoe hoger je dividend uitkering. Let op. een bedrijf is niet verplicht om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Het kan voorkomen dat in mindere tijden er geen dividenduitkering plaatsvindt.

De aandelen waar wij het over hebben bij starten met beleggen verhandel je op de beurs. Inmiddels zijn aandelen zo gemaakt dat deze razendsnel verhandelbaar zijn via verschillende brokers.

Start met beleggen in aandelen

Hoe eerder je begint | Des te meer tijd om je vermogen te laten groeien

Zo start je met beleggen in aandelen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Lees dan verder zodat je broker kiest die bij jou past.

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Kies dan de beleggingspartij die aansluit op jouw wensen.

Je hebt de keuze gemaakt om zelf aan de slag te gaan. Heel goed want tegenwoordig is zelf beleggen nog nooit zo makkelijk geweest. Door het grote aanbod van brokers zijn ook de kosten om zelf te beleggen uiterst gunstig en kan je nu zelfs gratis aandelen kopen. Maar elke broker heeft zijn eigen voor- en nadelen, daarom is het goed om vooraf te bedenken op welke beurs jij straks wilt gaan handelen. Wil je juist in Nederlandse bedrijven beleggen dan is het verstandig om juist voor DEGIRO of Binck te kiezen. Hebben Amerikaanse bedrijven juist meer jouw interesse, dan is eToro of Trading212 misschien beter geschikt.

Je hebt de juiste broker gekozen en je bent klaar voor je 1e transactie. Nu is de volgende stap dat je voorkomt dat jouw portefeuille te veel risico loopt. Dit los je op door spreiding aan te brengen. Wanneer je kiest om te beleggen in maar 1 of 2 bedrijven dan is er altijd een kans dat het bedrijf minder gaat presteren dan verwacht en dat het aandeel in waarde zakt. Dit risico verklein je door niet in 1 of 2 bedrijven te beleggen maar in tientallen bedrijven.

Ook hier heb je weer een keuze. Wanneer jij makkelijk spreiding wilt aanbrengen in je portefeuille dan kan je kiezen voor ETF’s of beleggingsfondsen. Hierdoor kan je met een transactie direct in tientallen en soms honderden bedrijven beleggen die geselecteerd zijn door professionele beleggers. Dit is zoals je kan begrijpen een voordelige en makkelijkere keuze ipv dat je zelf al deze bedrijven gaat analyseren en los van elkaar moet aankopen.

Ben je overtuigd van enkele bedrijven en wil je juist een zo hoog rendement zien te behalen en accepteer je de bijhorende risico’s dan heb je mogelijkheid om zelf de aandelen te selecteren en zo je eigen portefeuille op te bouwen.

Bepaal van te voren je doel waarom je vermogen wilt opbouwen en de einddatum dat je dit bedrag nodig hebt. Onderzoek van Morningstar toont aan dat beleggers die een doel koppelen aan hun financiële planning tot 15% meer vermogen leidt.

Doelen kunnen zijn:

  • – Eerder stoppen met werken
  • – Kinderen laten studeren
  • – Een huis kopen
  • – Bedrijf opstarten
  • – Erfenis achterlaten
  • – Financiële zekerheid voor later.
  • – Een aanvulling op het pensioen
  • Wereldreis
Door de stip op de horizon te plaatsen weet je wanneer je dit doel kunt bereiken. Vervolgens kun je er voor kiezen om periodiek te gaan beleggen waardoor je elke maand of per kwartaal bijkoopt. Deze strategie zorgt ervoor dat je niet meer om hoeft te kijken naar instapmomenten en spreid je al de risico’s doordat je meerdere instapmoment kiest. waard. Een ideale mogelijkheid om ongemerkt vermogen op te bouwen en je te focussen op de lange termijn.

Hoewel ongemerkt een vermogen opbouwen zorgeloos klinkt en je voorziet van een gemoedsrust stand zijn er natuurlijk moment dat uw uw aandelen en andere beleggingen moet bekijken.

Twee voorbeeldsituaties die je kunnen helpen;

Jouw beleggingsdoel komt dichterbij.
Na jaren beleggen is het zover en heeft u over 3 jaar uw doel bereikt om eerder te kunnen stoppen met werken. In deze laatste 3 jaar zou je niet meer dezelfde risico’s willen nemen als de jaren ervoor. Stel dat de beurs naar beneden gaat dan is er mogelijk onvoldoende tijd om deze dip de komende 3 jaar te herstellen. Bouw je risico’s af door defensiever te beleggen, bijvoorbeeld obligaties die minder beweeglijk zijn of door nu elk jaar 25% te verkopen. Hierdoor investeer je in je laatste jaar nog maar 75% belegd in aandelen.

Te zwaar in één sector.
Wanneer je start en je portefeuille netjes opbouwt en 10% verdeeld over verschillende sectoren als de energiesector, farmacie, financiële industrie, gezondheidszorg, etc. Dan heb je een mooie gespreide portefeuille. Indien de komende jaren een sector uitblinkt (bijvoorbeeld farmacie in tijden van Covid-19), dan kan de verdeling behoorlijk uit balans raken waardoor je portefeuille nu 70% uit farmacie bestaat en de overige 30% in andere sectoren. Dit is moment om te overwegen om de aandelen in een andere sector te kopen en je posities in farmacie af te bouwen.

 

Waarom je beter nu kan starten met beleggen

Hoe eerder u begint met beleggen, hoe meer tijd je hebt om je vermogen te laten groeien.
Met de lage spaarrente en in sommige gevallen negatieve spaarrente wordt het steeds lastiger om je vermogen te laten groeien. Via bovenstaande stappen kan je met elk bedrag starten wat je per maand of kwartaal over hebt om te beleggen.

Hoe langer je het geld belegd, hoe groter de kans op een hoger rendement!

Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beleggen

Beleggen vergelijken

Er zijn veel verschillende partijen die je kan vergelijken. Benieuwd waar je dan op moet letten bij het vergelijken?

Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Sparen of beleggen

Zowel sparen als beleggen zijn vormen om je vermogen te laten groeien. Welke vorm past bij jou?

Risico's van beleggen

Aan beleggen zitten risico’s verbonden. Maar hoe kan je daar nou het beste mee omgaan?

Beginnen met beleggen

Overweeg je beginnen met beleggen? Het 4 stappenplan zorgt voor een veilig vertrekpunt.

Kosten van beleggen

Voor niets gaat de zon op, maar aan beleggen zijn kosten verbonden. Weet jij waar je op moet letten?