Waarin beleggen

Je wilt gaan starten met beleggen dan is de volgende stap om te kijken waar je in wilt beleggen. Er zijn veel verschillende soorten beleggingen, maar wat betekenen die en waar kan je dan het beste in beleggen? Eerst zetten we een aantal verschillende opties op een rij.

Waarin beleggen

Waarin beleggen

Beleggen in aandelen

Een aandeel is een deel van een onderneming. Als je een aandeel koopt dan koop je als het ware een deel van een bedrijf. Dit deel heeft een bepaalde waarde en die kan meer of minder waard worden. Als het goed gaat met het bedrijf kan je mee-profiteren en zal het aandeel meer waard worden. Tegenvallende bedrijfsresultaten kunnen ervoor zorgen dat het aandeel minder waard gaat worden.

Lees hier meer over wat is beleggen in aandelen?

Voordelen: positief rendement op termijn, makkelijk kopen en verkopen en uitgebreid aanbod.
Nadelen: koersrisico, zelf spreiden, kennis en tijd.

Beleggen in ETF

Exchange Traded Funds (ETF) is de afgelopen jaren één van de hardst groeiende beleggingsproducten. Er zijn inmiddels meer dan 7.000 ETF’s waarin je kunt beleggen, maar wat is nou eigenlijk een ETF?

Lees hier meer over wat is beleggen in ETF?

Voordelen: goede spreiding, snelheid en lage kosten,
Nadelen: dividend en diversificatie.

Beleggen in CFD

Met een Contract For Difference (CFD) ga je prijsafspraak aan over een beleggingsproduct. Dat kan in meerdere vormen zoals aandelen, etf’s, obligaties, grondstoffen, valuta en zelfs beursindexen als een AEX. Bij een CFD wordt je zelf geen eigenaar van het bedrijf waar je in handelt.

Lees hier meer over wat is beleggen in CFD?

Voordelen: hoog rendement, veel spreiding en veel mogelijkheden.
Nadelen: hoger risico en hoge kosten.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Beleggen in vastgoed

In vastgoed beleggen is een bekende manier van beleggen. Je investeert geld in gebouwen als winkelpanden, kantoorgebouwen of huizen. De inkomsten van de verhuur van de gebouwen vormen een belangrijke bron van inkomsten. De prijs van het gebouw zal stijgen of dalen aan de hand van vraag en aanbod in de omgeving.

Voordelen: hoog rendement, veel spreiding en veel mogelijkheden.
Nadelen: hoger risico en hoge kosten.

Beleggen in obligaties

Een obligatie kan je zien als een lening. Het is een lening aan ondernemingen of overheden waarin je op de beurs kunt handelen. Het doel is om financiële middelen aan te trekken. Obligaties keren vaak jaarlijks een vast bedrag uit aan rente. Het rendement van een obligatie bestaat uit het koersrendement.

Lees hier meer over beleggen in obligaties.

Voordelen: veiligheid, stabiliteit en behoud van hoofdsom.
Nadelen: faillisement, liquiditeitsriscio en inflatie.

Beleggen in vastgoed
waarin-beleggen-goederen

Beleggen in materialen en goederen

Je kan ook beleggen in materialen en goederen zoals, olie, goud, koper. Maar ook in diamanten, whiskey of horloges. Deze materialen en goederen stijgen en dalen in waarde waardoor je investeringen meer waard kunnen worden. Daalt de vraag naar bijvoorbeeld goud of horloges dan zullen je investeringen minder waard worden.

Beleggen in beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen zijn een verzameling beleggingen waarvan verschillende beleggers dan samen eigenaar van zijn, waarbij de fondsmanager verantwoordelijk is. Een beleggingsfonds is een breed gespreide beleggingsportefeuille waarin aandelen, vastgoed en obligaties zitten.

Lees meer over beleggen in beleggingsfondsen.

Voordelen: gemak, goede spreiding, kant en klare oplossing.
Nadelen: hogere kosten en lagere rendementen.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Waarin beleggen

waarin beleggenwaarin beleggen

Beleggen in valuta's

Je kan er ook voor kiezen om je vermogen aan te houden in een andere valuta, bijvoorbeeld de Brits pond, de Amerikaanse dollar of een virtuele munt, de bitcoin. Je ontvangt dan een rentevergoeding in de lokale valuta waarvoor je kiest. En het rendement komt uit de prijsbeweging van de munt afgezet tegen de euro.

Voordelen: hoog rendement, veel spreiding en veel mogelijkheden.
Nadelen: hoger risico en hoge kosten.

Beleggen in cryptocurrency

Sinds de komst van de Bitcoin zien wij ook een opwaartse beweging van investeringen in cryptocurrency. Net als bij valuta’s is er een grote groep mensen die rendement proberen te halen uit de prijsbeweging van de munt afgezet tegen de dollar.

Voordelen: hoog rendement, veel spreiding en veel mogelijkheden.
Nadelen: hoger risico en hoge kosten.

Duidelijkheid in waarin beleggen

Nu het voor een groot deel duidelijk is waarin je kan beleggen is de volgende stap beginnen met beleggen. Er zijn twee verschillende manieren, je kan ervoor kiezen om zelf te gaan beleggen in bovenstaande onderwerpen. Of kies je voor het gemak en een gespreide beleggingsportefeuille waarbij je kiest voor laten beleggen door een beleggingsexpert.

Overzicht waarin je kan beleggen

Er zijn vele soorten producten waarin je kan beleggen, hieronder een overzicht van de belangrijkste producten met een korte omschrijving, welke ervaring gewenst is, de kosten en de eventuele risico’s.

  OmschrijvingErvaringKostenRisico
AandelenBeleggen in aandelen op de beursGemiddeldLaagRisicovol
ObligatiesBeleggen in obligaties op de marktGemiddeldLaagRisicoarm
BelegginsfondsenVerschillende beleggingsproductenBeginnerLaag tot hoogAfhankelijk van keuze
IndextrackersRendement en risico afhankelijk van indexBeginnerLaagAfhankelijk van keuze
HefboomproductenInvesteren in koersstijging of dalingErvarenHoogZeer hoog

Benieuwd naar waarin beleggen op dit moment?

Het is lastig om voor jouw te bepalen waarin je op dit moment het beste kan beleggen. Dit is afhankelijk van het beleggingsdoel wat je hebt. Daarnaast is het ook afhankelijk van de hoeveelheid risico wat je wilt lopen om je doel te behalen.situatie of je veel of weinig risico wilt lopen. Als je die vragen kunt beantwoorden heb je een concreet doel en weet je hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Dan kan je beter de keuze maken waarin je op dit moment het beste kan gaan starten met beleggen.

waarin-beleggen-dit-momentwaarin-beleggen-dit-moment

Beginnen met beleggen

Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Hoeveel geld beleggen
Beleg met geld dat je voor een langere periode kunt missen. Heb jij een financieel overzicht?
Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.

Voor je gaat starten met beleggen is het goed een beleggingsdoel te hebben. Heb jij al een doel?

Ontdek hoe jij je uitstapmoment zo goed mogelijk kan bepalen. Zo voorkom je nare verrassingen.

De mogelijkheden waarin je kan beleggen helder?

De volgende stap is nu het daadwerkelijk starten met beleggen. Kies de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.

Veel gestelde vragen over beleggen

Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.

Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.

Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.

Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.

Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.

Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.

Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.

Recente berichten over beleggen