Wil je graag gaan beleggen maar heb je niet echt een idee hoe? Je zou dan kunnen kiezen om het beleggen over te laten aan een vermogensbeheerder. Dit noemen we vermogensbeheer en het is een beleggingsvorm van je geld laten beleggen. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen ten opzichte van zelf beleggen?

Wat is vermogensbeheer?
Bij vermogensbeheer wordt het beheren van je geld door een beleggingsexpert gedaan. Zij gaan voor jou aan de slag om je geld zoveel mogelijk te laten groeien. Bij een slechte markt gaan zij proberen je geld zoveel mogelijk te behouden. De beleggingsexpert gaat met jou in overleg over hoeveel risico er genomen mag worden. Je geld zal door een vermogensbeheerder in diverse beleggingen zoals aandelen, obligaties of ETF’s worden belegd.
Wat doet een vermogensbeheerder?
Een vermogensbeheerder beheerd je vermogen, dat wil zeggen hij heeft het doel om je vermogen te beschermen, maar het liefst te laten groeien. Dit doet de vermogensbeheerder door bijvoorbeeld te beleggen in producten en/of bedrijven. De wijze waarop de vermogensbeheerder dat doet gaat in overleg met jou. Samen met de vermogensbeheerder bepaal je het doel, hoe lang je wilt beleggen en het risico wat je wilt lopen. Op basis van het opgestelde risicoprofiel wordt er een beleggingsstrategie gemaakt.
De verschillende soorten vermogensbeheer
Er zijn verschillende soorten vermogensbeheer, individuele vermogensbeheer (actief) en vermogensbeheer in een ‘groep’ (passief). Bij individueel vermogensbeheer wordt er in een persoonlijk overleg een beslissing gemaakt over het vermogen, zie het als maatwerk. Hierdoor zijn de kosten van actief vermogensbeheer vaak hoger in vergelijking met passief vermogensbeheer. Bij passief vermogensbeheer zit je met andere mensen die ook hun geld belegd hebben bij een vermogensbeheerder in een soort groep. Het is geen maatwerk omdat de vermogensbeheerder zelf de keuzes maakt. De beleggingen worden gedaan in een modelportefeuille.
Voordelen van vermogensbeheer - expertise
Een groot voordeel van vermogensbeheer is dat een beleggingsexpert het beheer heeft over jou vermogen. Je hoeft zelf niet de markt te volgens en je hoeft geen kennis van beleggen te hebben, dit is ideaal als je weinig ervaring hebt met beleggen. Een vermogensbeheerder heeft de expertise en weet hoe je een gespreide beleggingsportefeuille kan inrichten. Hierdoor beperkt je zoveel mogelijk het risico en vergroot je de kans op een hoger rendement.
Nadelen van vermogensbeheer - kosten
Naast het nadeel dat vele vermogensbeheerders met een minimuminleg werken is het ook een nadeel dat vermogensbeheer geld kost. Vaak betaal je een afgesproken vergoeding voor het feit dat iemand jouw geld beheerd. Dat betekent dat als je beleggen uitbesteed aan een vermogensbeheerder je geld kwijt bent aan de kosten hiervoor. Lees vooraf goed wat de kosten zijn van vermogensbeheer. Vind je de kosten te hoog? Kan je kiezen voor zelf beleggen, het is dan belangrijk om voldoende tijd en kennis van de markt te hebben.
Past vermogensbeheer bij jou?
Is vermogensbeheer wat voor jou? Bekijk dan goed wat de kosten zijn van de beleggingspartij die je uitzoekt. Benieuwd wat je geld laten beleggen op kan leveren? Kies je inleg en je risico en kijk wat je geld laten beleggen zou kunnen opleveren.

Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou
Beginnen met vermogen opbouwen
Waarom beleggen
Starten met beleggen
Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.
Hoeveel geld beleggen
Instapmoment
Beleggingstermijn
Uitstapmoment
Is vermogensbeheer iets voor jou?
Wil je starten met beleggen kies dan de beleggingsvorm die bij je past.
Laten Beleggen
Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.
Zelf Beleggen
Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.
Veel gestelde vragen over beleggen
Beleggen brengt altijd risico met zich mee. Het is daarom verstandig om te gaan beleggen met geld wat je voor een lange tijd kunt missen. Je kan zelf ook wat doen om het zo veilig mogelijk te maken en dat is het spreiden van je risico. Dit kan door gespreid in te stappen, maar ook door te spreiden in waarin je gaat beleggen.
Als je een financiële buffer hebt om eventueel onvoorziene uitgaven te kunnen opvangen is het verstandig om te gaan beleggen. Beleggen is wel voor de lange termijn en is vooral verstandig als je dat doet met geld wat je voor een lange periode kunt missen. Kijkend naar de huidige stand van de spaarrente zal beleggen op de langere termijn meer opleveren.
Het juiste moment in te stappen met beleggen is niet te timen. Niemand weet wanneer de beurs zal gaan stijgen. Het is verstandiger om elke maand wat te beleggen in de vorm van periodiek beleggen. Een voordeel hiervan is dat je niet de markt hoeft te timen. Want naast het instappen kan je dan ook gokken op een moment dat je moet uitstappen. Zelfs de beleggingsexperts hebben hier moeite mee.
Ondanks dat beleggen voor iedereen interessant kan zijn gaat het bij beleggen wel echt om kennis en kunde. Mocht je zelf gaan willen beleggen dan is het verstandig om voldoende kennis van de markt te hebben en daarnaast ook de tijd hebben om de markt te volgen. Laten beleggen is een optie waarbij je een beleggingspartij uitzoekt, een risico kiest en de rest doet de beleggingspartij. Zij proberen je vermogen meer waard te laten worden.
Op dit moment is de spaarrente historisch laag en in die zin is beleggen het alternatief als je toch vermogensgroei wilt realiseren. De inflatie zorgt er zelfs voor dat je vermogen op je spaarrekening minder waard zal worden. In die zin is beleggen dus een perfect alternatief als je veel geld op je spaarrekening hebt staan.
Het is belangrijk om te beseffen dat je alleen met geld moet beleggen wat je voor een langere periode kunt missen. Een ander punt waar je over kunt nadenken of beleggen bij is past is of je in paniek raakt als de beurs ineens 20% daalt of denk je dan aan je lange termijn doel? Dan is beleggen iets wat bij je past.
Vroeger werd altijd gedacht dat beleggen alleen voor de rijke mensen was weggelegd. Tegenwoordig kan je al starten met beleggen vanaf een klein bedrag. En is het zelfs mogelijk om te starten met een bedrag van 25 euro.