Met een hoge spaarrente wordt je geld op je spaarrekening meer waard. Maar waar krijg je in deze tijd nog een hoge spaarrente? Er zijn al verschillende banken waar je maar 0,01% of zelfs 0,00% spaarrente ontvang bij een vrij opneembare spaarrekening. Wat zijn de alternatieven om je geld toch meer waard te laten worden?

lage-spaarrente

De hoogste spaarrente?

Als je een spaarrekening gaat openen zal je wellicht op zoek gaan naar de bank met de hoogste spaarrente. Spaarrentes vergelijken is niet altijd even makkelijk, de ene bank communiceert rentes per maand, de andere per kwartaal en weer een andere per maand. Informeer dus altijd even hoe hoog de spaarrente is voor een bepaalde periode voor je jezelf rijk rekent.

Verschillende soorten spaarrekening

Voor je überhaupt spaarrente kunt krijgen zal je een spaarrekening nodig hebben. We geven je eerst uitleg over de verschillende spaarrekeningen. Er zijn namelijk twee verschillende soorten spaarrekeningen: de vrij opneembare spaarrekening en de spaarrekening met beperkende voorwaarden (deposito).

Vrij opneembare spaarrekening

De vrije spaarrekening (particuliere spaarrekening) is de meest bekende en dat is een spaarrekening die gekoppeld is aan je betaalrekening. Bij deze spaarrekening kan je makkelijk je geld overzetten van en naar je betaalrekening. Het nadeel bij deze spaarrekeningen is dat de spaarrentes historisch laag staan en je geld dus amper meer waard zal worden. Vele banken hanteren een spaarrente van lager dan 0,10%, mocht je een groot vermogen hebben kan de spaarrente zelfs negatief zijn.

Deposito spaarrekening

De andere spaarrekening is de deposito. Bij een deposito spaarrekening kan je niet zomaar je geld opnemen. Het is zelfs zo dat je een boete zal moeten betalen mocht je hier tussendoor geld van willen opnemen. Bij een deposito spaarrekening ligt de spaarrente meestal net boven de 1,00%.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Verschil tussen deposito- en vrij opneembare spaarrekening

Het verschil tussen deze twee rekeningen is dat de rente bij een deposito spaarrekening hoger ligt in vergelijking met een vrij opneembare spaarrekening. Het andere verschil is dat je bij een depositorekening een boete zal moeten betalen als je voor de einddatum geld opneemt. Als je voor een depositospaarrekening kiest, doe dat met geld wat je voor een langere periode niet nodig hebt.

Alternatieven lage spaarrente?

Er zijn veel verschillende alternatieven om je geld meer waard te laten worden in plaats van het op je spaarrekening te laten staan. Zo kan je, zoals hierboven besproken ervoor kiezen om je geld op een depositorekening te storten. Een ander alternatief waarvoor Nederlanders steeds vaker kiezen is beleggen, let op hier zitten ook risico’s aan verbonden. Beleggen kan je het beste met geld doen wat je voor een langere periode kan missen omdat het zo de meeste kans heeft om meer waard te worden. Veel Nederlanders kiezen ervoor om zowel te sparen als te beleggen, het hoeft niet of sparen of beleggen, maar het kan ook beide. Lees meer over sparen of beleggen.

spaarrente
Meer weten?
Dan is dit ook interessant voor jou

Beginnen met beleggen

Spaarrente vegelijken

Waar moet je op letten bij het vergelijken van de spaarrente of zijn er andere alternatieven?

Starten met beleggen

Met de lage spaarrente is beleggen een interessant alternatief. Een investering in je eigen toekomst.

Sparen of beleggen

Met de huidige spaarrente is beleggen wellicht een interessant alternatief op sparen. 

Instapmoment

Wat is nou het het juiste instapmoment? Ontdek hoe jij voor je zelf kan bepalen wat dat moment is.

Waarom beleggen
Zit je met de vraag waarom je zou gaan beleggen? Het korte antwoord is: rendement.
Beginnen met beleggen

Beleggen kan erg interessant zijn, maar het is verstanding je goed te verdiepen in de mogelijkheden.

De lage spaarrente ook zat?

Wil je meer rendement uit je geld halen? Dan is starten met beleggen een goed alternatief. Kies de beleggingsvorm die bij je past.

Laten Beleggen

Kies jij liever voor gemak en besteed je ingewikkelde beleggingskeuzes liever uit? Dan is dit de richting die jou verder gaat helpen in het maken van de juiste keuze.

Zelf Beleggen

Zie jij overal kansen en ben je op de hoogte van de risico’s die bij beleggen horen? Kies dan de beleggingspartij die bij jou
past.