De meeste Nederlanders ontvangen eind mei of een klein aantal eind juni weer het vakantiegeld. Door de coronacrisis is op vakantie gaan niet mogelijk voor iedereen dus wat zijn de mogelijkheden voor het vakantiegeld? Volgens Nibud is de top 3: vakantie, sparen en korte uitstapjes. Dat zal wellicht dit jaar wat anders zijn door de crisis.

Als je vakantiegeld op je rekening komt zal je snel geneigd zijn het direct door te boeken naar je spaarrekening. Is de spaarrekening de beste plek voor je vakantiegeld? Welke andere alternatieven heb je? Er zijn vele alternatieven, maar welke het beste bij je past is puur afhankelijk van de financiële situatie waar je in zit.

Vakantiegeld sparen

Zoals hierboven te zien was is sparen iets wat veel mensen doen met hun vakantiegeld. Op je spaarrekening zal dit echter niet snel veel meer waard worden met de huidige spaarrente. Mocht je je vakantiegeld de komende periode niet nodig hebben is een spaardeposito een interessant alternatief. Dit kan je meer rendement opleveren als je een langere looptijd kiest. Als je in de tussentijd je geld wilt opnemen betaal je wel een boete, dus kies voor een looptijd waarin je zeker het geld niet nodig hebt.

Benieuwd waar je op kunt letten bij het vergelijken van de rentes?

Schuld aflossen met vakantiegeld

Het kan zijn dat je schuld hebt, als je vakantiegeld ontvangt heb je weer een buffertje waarmee je dit wellicht kan aflossen. Schulden zijn namelijk nooit fijn om te hebben. Let wel op als je dit wilt gaan doen dat je geen boete betaald als je iets wilt aflossen, dit kan bijvoorbeeld bij je hypotheek het geval zijn.

Vakantiegeld beleggen

Je vakantiegeld beleggen is een interessante optie als je het geld meer waard wil laten worden. Doe dit alleen als je het voor een langere periode kan missen, dit geeft namelijk de meeste kans op een hoger rendement. Mocht je in een periode van 10 jaar, elk jaar je spaargeld beleggen kan dat een heel mooi bedrag zijn waar je een hele mooie en verre reis van kan maken. Het voordeel van je vakantiegeld beleggen is dat je er ten alle tijden bij kan. Benieuwd om te starten met beleggen?

Hypotheek aflossen met vakantiegeld

Allereerst let op als je hiervoor kiest, het kan zijn dat je een boete moet betalen omdat je extra wilt gaan aflossen. Controleer dus even welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Het is ook goed om zeker te weten dat je het geld niet voor andere dingen nodig hebt, want als je het in je hypotheek stopt krijg je het niet meer terug.

Verwen jezelf

In deze tijd is het ook belangrijk goed op jezelf te letten en jezelf af en toe te trakteren. Het uitgeven van je vakantiegeld aan bijvoorbeeld een maaltijd afhalen of laten bezorgen van je favoriete restaurant zal je een goed gevoel geven. Daarnaast kan het kopen van nieuwe kleding je ook gelukkig maken. Naast dat aan jezelf denkt draag je ook je steentje bij aan de economie.

Vakantiegeld sparen of toch beleggen?

Vul je vakantiegeld in | zie direct wat het kan opleveren.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren