Nee het is niet zo dramatisch als het direct klinkt, maar het is wel iets om goed over na te denken. Steeds meer banken zijn bezig met het invoeren van een negatieve spaarrente, de laatste die zich aansluiten zijn SNS bank, ASN bank en de Regiobank.
Voor het nieuws over deze banken hadden de ABN Amro, de ING en Rabobank ook al aangekondigd te gaan werken met een negatieve spaarrente. Nu hetgeen wat het minder dramatisch maakt: de banken hanteren alleen een negatieve spaarrente bij een groot vermogen, vaak is dat vanaf 250.000 euro. En we sparen goed met zijn alle, maar niet iedereen heeft zomaar dat bedrag op de spaarrekening.
Ontwikkeling van de spaarrente
Waar in het verleden de rentepercentages nog voordelig waren en je nog profijt had van het plaatsen van geld op je spaarrekening is dat tegenwoordig anders. Waar je 20 jaar geleden nog een rente van wel 3% ergens kon realiseren is de spaarrente nu nog maar 0,01% bij een normale spaarrekening. Bij een deposito-spaarrekening kan dit wel nog iets hoger liggen, rond de 1%.
De reden dat de spaarrentes zo gedaald zijn is dat de banken zelf ook rente moeten betalen aan de Europese Centrale Bank (ECB) omdat ze daar hun geld stallen. Daarnaast zijn er ook belangrijke ontwikkelingen die de rentes drukken zoals mondialisering en vergrijzing. Bij vergrijzing is het namelijk zo dat de economische groei remt en daarmee ook de inflatie, een gevolg is een lagere rente.
Geld bij de bank stallen kost geld
Voor de rijke spaarders is het een dure grap om je geld bij de bank te stallen. Bij meerdere banken ontvang je een negatieve rente van -0,5% bij een vermogen van 250.000 euro. Dat betekent dat je over een bedrag van 250.000 euro minimaal 1.000 betaalt om je geld bij de bank te mogen parkeren. De ontwikkeling dat we meer sparen zorgt er op korte termijn niet voor dat de negatieve spaarrentes zullen verdwijnen.
Alternatieven voor negatieve spaarrente?
Het is verstandig om je te verdiepen in de alternatieven tegen deze negatieve spaarrente. Het is namelijk erg zonde om geld te betalen om je geld op een spaarrekening te hebben. Een alternatief kan zijn, zoals ze vroeger zeiden: geld in een oude sok op zolder. Je betaalt geen negatieve rente op die manier, maar je bent wel direct kwetsbaarder. Wat te denken van diefstal of brand, dan ben je dat geld kwijt.
Een alternatief waar steeds meer mensen gebruik van maken is geld gaan beleggen. Vooral met het idee als je dit voor de langere termijn doet zal dit meer op moeten leveren dan een negatieve spaarrente. Het is echter ook goed mogelijk om het beide te doen, zo kan je geld op je spaarrekening houden (verstandig net onder een bepaalde grens) en ook een deel van je vermogen gaan beleggen om zo toch wat profijt te kunnen hebben van je ‘spaargeld’.
Benieuwd wat beleggen zou kunnen opleveren?
Vul je een startbedrag in en bekijk wat het kan opleveren
Deel dit bericht
Lees ook
