Het is een jaar vol met allerlei tegenstellingen zoals ook de volgende: de economie doet het slecht, maar de vermogens stijgen. Kijkend naar de cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) blijkt dat de economie met bij 10% is gezakt in vergelijking met vorig jaar. In de rapportage is ook goed te zien dat het aantal werklozen in Nederland fors aan het stijgen is. Ook het aantal mensen in de bijstand steeg voor het eerst in jaren, opvallend hierin is het aantal jongeren. Kortom de economische gevolgen van de corona tijd zijn niet min en we hebben nog niet eens alles achter de rug.

We sparen goed

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat veel Nederlanders meer en meer sparen. Dit is ook niet vreemd gezien de moeilijke economische tijden waar we in zitten, mensen zijn geneigd minder geld uit te geven. Een logisch gevolg daarvan is dat jouw spaargeld aan het toenemen is de afgelopen maanden. Echter is dat niet altijd goed nieuws, sparen in deze tijd levert amper nog wat op. Om de gevolgen van het coronavirus op te vangen hebben veel Europese regeringen, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie stimuli plannen uitgewerkt. Ze willen dat er zo veel mogelijk geld in de economie rondgaat, hierdoor blijven de rentes laag of zelfs negatief. Een gevolg hiervan is dat de Nederlandse banken steeds de lage rentestanden doorrekenen op hun klanten met veel vermogen. Bij een aantal banken is het zo dat je boven een spaargrens van een hoog bedrag negatieve rente gaat betalen. Concreet zegt dit: wil je bij ons veel spaargeld hebben staan, dan moet je ervoor betalen. De verwachting is dat er alleen maar meer banken zullen volgen met deze negatieve maatregelen voor veel spaargeld.

Alternatief voor sparen

Er zijn verschillende alternatieven om dit ‘probleem’ tegen te gaan. Zo kan je gaan sparen in het buitenland, sparen op een deposito spaarrekening of beginnen met beleggen, dit is een alternatief waar steeds meer mensen voor kiezen. Het is hierbij wel belangrijk dat je alleen gaat beleggen met geld wat je voor een langere periode kunt missen. Dit is belangrijk om eventuele financiële tegenvallers op te vangen. Beleggen kan op de langere termijn een stuk winstgevender zijn in vergelijking tot sparen. Hiermee ontloop je ook het gevaar dat je negatieve spaarrente zou moeten betalen als je een groot vermogen bij je bank hebt staan. Let wel op dat geld wat je op een beleggingsrekening uiteraard ook onderdeel is van je eigen vermogen als je belasting gaat opgeven.

Benieuwd wat beleggen zou kunnen opleveren?

Vul je een startbedrag in en bekijk wat het kan opleveren

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren