Het is geen verrassing als we zeggen dat de spaarrente op dit moment op een historisch laag percentage staat. Maar hoe was dat in het verleden? En zal de tijd nog terugkomen dat het gunstig is om veel geld op je spaarrekening te hebben.

De spaarrente die je op dit moment krijgt zal zo rond de 0,01% zijn. Er zijn zelfs een aantal banken waar je vanaf een bepaald bedrag een negatieve spaarrente zal moet betalen. Dit betekent dat als je een bepaald vermogen op de spaarrekening hebt staan je er extra voor moet betalen, bijvoorbeeld bij een bedrag van 500.000 euro heb je een spaarrente van 0,5%.

Waarom een negatieve spaarrente?

Laten we beginnen bij het begin met de vraag waarom we op dit moment een negatieve spaarrente hebben. De grootste boosdoener van het feit dat we negatieve rente hebben is de Europese Central Bank, de ECB. Deze instantie is verantwoordelijk voor het monetair beleid van Europa en bepaalt de hoogte van de rente. De reden hiervoor is dat de ECB wil dat mensen geld uitgeven in plaats van sparen, dat is namelijk beter voor de economie.

Welke reactie geven spaarders?

De vraag is uiteraard of mensen gehoor geven aan deze ‘oproep’ van de ECB. Geven we ook daadwerkelijk ons geld uit omdat de rente zo laag is met sparen. Het antwoord hierop is: nee. In eerste instantie stappen veel spaarders over naar een bank waar de rente nog wel positief is of waar ze in ieder geval geen geld hoeven te betalen voor het sparen. Een ander deel van de spaarders haalt het geld van de bank en bewaard dat in huis. Daarnaast zijn er ook nog groepen die gaan starten met beleggen, hun hypotheek gaan aflossen of gewoon helemaal niets doen.

De ontwikkeling van de spaarrente

Als we kijken naar de afgelopen 10 jaar dan zien we dat de rente dit we in 2010 kregen zo rond de 2,5% was op je spaarrekening. Met deze percentages was het ook mogelijk om mensen te activeren om te gaan sparen. Na nog een kleine stijging in 2012 is het vanaf dat moment alleen maar omlaaggegaan met zelf in 2020 dus ook de min in, in de vorm van negatieve spaarrente.

Maar gaat de spaarrente ooit nog omhoog? Dat is lastig te voorspellen, wie in 2010 had gezegd dat we in 2020 een negatieve spaarrente zouden hebben werd ook niet serieus genomen. Het zou dus kunnen dat de spaarrente weer omhoog zal gaan in de toekomst, dat is onder andere afhankelijk van de ECB. Echter is het verstandiger om te kijken naar alternatieven voor sparen als je nog meer uit je vermogen wilt halen.

Wil je voor zekerheid kiezen dan is sparen prima en kan je hier lezen waar je op kan letten bij het vergelijken van de spaarrente.

Wat doen de banken nu?

De grotere banken zeggen dat ze op korte termijn geen negatieve rente zullen vragen aan klanten met een vermogen tot 100.000 euro op de bank. In de algemene voorwaarden van vier grote banken, ING, ABN Amro, Rabobank en de Volksbank is inmiddels wel iets aangepast waardoor ze de mogelijkheid wel hebben om een negatieve spaarrente te vragen. Bij banken als Centraal Beheer Achmea, Knab, Nationale Nederlanden en NIBC direct was dit al eerder mogelijk.

Een alternatief voor de lage spaarrente?

Vul je een startbedrag in en bekijk wat het kan opleveren

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren