Met de historisch lage spaarrente kost sparen op dit moment alleen maar geld. De meeste banken geven een spaarrente van 0.01%. Oftewel je spaargeld levert bijna niks meer op, maar wat zijn de alternatieven?

Het is trouwens niet vreemd als je ook geld op je spaarrekening hebt staan, afgelopen jaar is in Nederland het totale spaargeld toegenomen met 3,5%. De alternatieven voor sparen zijn bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, je pensioen aanvullen of beleggen.

Waarom blijven we toch sparen?

Eerste even terug naar waarom we toch blijven sparen. Volgens de Nederlandse Bank is ons gezamenlijk spaargeld het afgelopen jaar toegenomen met 13 miljard, naar 368 miljard. De redenen die de Nederlandse Bank geeft zijn:

  • Nederlanders zijn onzeker over de economie en kiezen voor zekerheid.
  • Door de lage spaarrente moet er meer geld worden ingelegd voor het gewenste einddoel.
  • Het inkomen is afgelopen jaar gestegen dus er is meer geld over om te sparen.


Benieuwd naar een vergelijking van de spaarrente? Bekijk die hier. Meer weten waar je op moet letten bij het vergelijken van spaarrentes?

Alternatieven sparen met lage spaarrente

We hebben nog nooit in de situatie gezeten dat we zo een lage spaarrente ontvangen. Nederlanders zijn ondanks het feit dat ze meer sparen ook opzoek naar alternatieven. Hieronder worden er een aantal uitgelicht.

1. Je pensioen aanvullen

Extra sparen voor je pensioen is verstandig. Je kan ook je pensioen aanvullen zodat je eerder kan stoppen met werken. Hou er wel rekening mee dat als je ervoor kiest om je pensioen aan te vullen dat je geld voor een langere jaren vastzet en er wellicht na je pensionering nog belasting over moet betalen.

2. Geld bewaren in een oude sok

Je kan je geld natuurlijk ook thuis bewaren, zoals ze altijd zeggen in een oude sok. Of dit nou handig is, dat is de vraag, maar een kluis zou een goed alternatief zijn. Je loopt hierbij geen beleggingsrisico dat je geld minder waard kan worden. Je kan het wel kwijt raken als gevolg van diefstal of bij een brand.

3. Je hypotheek aflossen

Je kan je spaargeld gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen, dit kan wel honderden euro’s per jaar opleveren. Het nadeel van het extra aflossen kan zijn dat je een aflossingsboete dient te betalen. Een ander nadeel is dat je niet meer bij het geld kan komen.

4. Beleggen

Je kan geld wat je over hebt op je spaarrekening op een beleggingsrekening storten. Mocht je hiervoor kiezen dan is er een kans aanwezig dat een deel van je geld verloren gaat. Als je gaat beleggen kies dan voor een veilige en lange termijn strategie, dit geeft het minste risico en de grootste kans op een positief rendement.

Lees hier meer over starten met beleggen en bereken wat het had kunnen opleveren.

5. Uitgeven

Oké dit levert je geen rendement op, maar wel een goed gevoel. Koop een nieuwe auto, een nieuwe keuken of ga er lekker van op reis. Je krijgt er een goed humeur van en draagt een steentje bij aan de economie.

Lage spaarrente zat? Beleggen is een alternatief

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren