Zoals we eerder al hebben geschreven zijn er steeds meer banken die een stap zetten naar de negatieve spaarrente. In maart 2021 zijn SNS, Regiobank en ASN Bank ook aan het rijtje toegevoegd. Moederbank De Volksbank geeft aan dat deze stap helaas noodzakelijk is omdat in Europa al een tijd sprake is van een zeer lage rente.

De meeste banken hanteren een negatieve spaarrente vanaf een bepaald bedrag in het geval van De Volksbank is dat ook voor klanten met met minimaal € 250.000 – op de rekening, zij gaan een negatieve spaarrente ontvangen van -0,5%. Andere banken die ook een negatieve rente hebben zijn Rabobank, ING en ABN Amro. Dit zijn samen met De Volksbank de 4 grootste banken van Nederland.

Ontwikkeling van de negatieve rente en verbod

De spaarrente van een vrij opneembare spaarrekening stond in 2012 nog op 2,3%. In 2021 is daar bij veel banken bijna niks meer van over 0,01% is tegenwoordig heel normaal qua spaarrente.

De Consumentenbond en minister Hoekstra pleiten voor een verbod op negatieve spaarrente onder de € 100.000,-. Op dit moment houden de banken zich daaraan, maar het niet uit te sluiten dat banken een volgende stap alsnog zullen zetten, zo zit Aegon al op de ‘grens’ van € 100.000,-. De negatieve spaarrente treft op dit moment vooral de klanten met veel vermogen en de stap naar een negatieve spaarrente voor bijvoorbeeld een bedrag van € 50.000,- is nog een grote, mede omdat de banken graag willen dat mensen gaan sparen.

Voor twee derde van de consument is de negatieve spaarrente een reden om zijn of haar geld van de bank te halen. Een vijfde denkt het vermogen onder zijn matras te stoppen en 11% zegt te gaan beleggen.

Voor wie is negatieve spaarrente een gevaar?

De negatieve spaarrente is vooral voor de vermogende klanten een slechte ontwikkeling. Gemiddeld hebben Nederlanders bij € 41.000,- op hun spaarrekening staan, de meeste zullen voorlopig dus nog ontzien worden. Echter de groep 65-plussers komen met een gemiddelde spaarrekening van € 60.000,- wel in de gevarenzone. Toch heeft ook ruim de helft van de Nederlanders minder dan € 14.000,- op de spaarrekening.

Tips voor meer rendement op je spaargeld

Toch zijn er nog een aantal alternatieven om je spaargeld meer waard te laten worden:

  • een vrij opneembare spaarrekening bij een spaar-specialist
  • een deposito spaarrekening
  • sparen met voorwaarden

Ben je bereid om meer risico te lopen dan is het alternatief starten met beleggen wellicht interessant om je vermogen te laten groeien. Dit kan je ook doen met een deel van je spaargeld om zo onder de grens van het negatieve rendement te komen.

Mocht je toch interesse hebben om te sparen kan je hier de hoogste spaarrente vinden.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren