Sinds het uitbreken van corona hebben Nederlandse huishoudens gemiddeld meer dan 6.500 euro bij elkaar gespaard. Huishoudens waar een hoger inkomen is hielden tijdens de coronacrisis ook meer geld over.
Uit een onderzoek van ING blijkt dat spaargeld het afgelopen jaar met 52 miljard is toegenomen. ING onderzocht de ontwikkeling van spaartegoeden vanaf de start van Corona in Nederland (maart 2020) tot mei 2021.
Nieuw spaarrecord
Nog nooit werd er volgens de bank zo een groot bedrag over een periode van 15 maanden opzij gezet. De huishoudens die voor de crisis ook een goed gevulde spaarrekening hadden hebben de afgelopen periode die rekening dus nog meer kunnen spekken. Deze huishoudens moeten dus ook rekening houden met eventuele negatieve spaarrente. Er zijn verschillende verklaringen voor deze recordhoogte.
Coronabeperkingen
Veel Nederlanders hebben meer geld opzij kunnen zetten door de coronabeperkingen. De consumptie van huishoudens nam als maar af omdat de winkels waren gesloten, uitjes werden afgezegd en reizen naar het buitenland was onmogelijk. Vooral tijdens de eerste lockdown in maart, april en mei zag de ING het spaartegoed naar een record piek stijgen. Tijdens deze maanden is er 7,1 miljard euro ingelegd door huishoudens op de spaarrekening.
Door de steunpakketten vanuit de overheid bleef veel van de werkgelegenheid overeind aldus de ING. Het gevolg hiervan is dat het inkomen van de Nederlanders daardoor redelijk op peil bleef. De combinatie tussen het inkomen behouden en anderzijds het minder uitgeven resulteerde in een groei aan spaargeld.
Ook de angst en de onzekerheid zorgde ervoor dat huishoudens meer gingen sparen, bijvoorbeeld uit angst voor baanverlies. Dit soort voorzorgbesparingen komen vaker voor, maar niet in deze hoeveelheden, dit is volgens de bank zeer ongebruikelijk.
Vermogensgroei door sparen?
Ondanks dat we een toename zien van de spaartegoeden is het de vraag of je op die manier het beste uit je geld haalt. Met de historisch lage spaarrentes is geld investeren in de spaarrekening een veilige keuze waar je deels voor moet betalen als je kijkt naar inflatie en kosten van je bankrekening.
Een alternatief wat je kan uitproberen is wellicht starten met beleggen. Mocht je het afgelopen jaar je geld niet in de spaarrekening hebben gestopt maar in een beleggingsrekening kan het zomaar zijn dat het vermogen met meer dan 15% is toegenomen. Het is wel belangrijk om te beseffen dat rendementen vanuit het verleden geen garantie geven voor de toekomst en dat je gaat beleggen met geld wat je voor een langere periode kunt missen.
Benieuwd wat beleggen kan opleveren?
VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.
Deel dit bericht
Lees ook
