De familiebank is een lening binnen de familie, dit geld kan je kind geld lenen voor de aankoop van een huis. De constructie is voornamelijk zinvol als de ouders hun spaargeld in box 3 zitten of overwaarde op het huis. Daarnaast is het belangrijk dat het kind waar het geld aan wordt geleend ook een inkomen heeft.

De familiebank heeft dus vele voordelen, maar het is wel belangrijk hier goed de tijd voor te nemen als je hiermee aan de slag gaat. Hoe regel je een lening aan je kinderen en waar moet je allemaal op letten? Kan het ook zo zijn dat je als kind geld aan je ouders leent?

Geld lenen binnen de familie?

Een ouder die zijn kind helpt aan een hypotheek, een opa of oma die geld leent aan zijn kleinzoon of een kind die geld leent aan zijn ouders. Het zijn voorbeeld van een zogenaamde familiebank en die leningen worden steeds populairder.

In de meeste gevallen lenen kinderen geld van hun ouders, 4 van de 10. Opvallend is dat er ook 1 op de 10 kinderen geld aan hun ouders leent. Het merendeel van de bedragen liggen tussen de 20.000 en 100.000 euro. In de meeste gevallen wordt het geld gebruikt voor de aankoop van een huis. In het onderzoek van RTLZ kan je meer over het onderzoek lezen.

Voordelen van geld lenen aan familie

Meer dan 30% van de mensen die geld uitleent aan familie heeft als reden de ander te helpen, maar ook om er zelf beter van te worden. Als geld uitlener krijg je meer rente over het uitgeleende geld dan je bij de bank krijgt. Als lener is het zo dat je niet aan dezelfde regels moet voldoen als je geld leent bij bijvoorbeeld een bank. Denk bijvoorbeeld aan de boete die je kan krijgen bij te laat aflossen, familie doet daar vaak minder moeilijk over.

Als je het geld uitleent en ook nog bereid bent een deel van de rente terug te schenken, dan wordt het opzetten van een familiebank pas echt interessant. Je leent dan geld zonder daar dezelfde rente als bij een bank over te betalen. Maar als uitlener kun je er dan alsnog geld op verdienen door een hogere rente dan je spaarrekening te vragen, die spaarrente stelt nu toch niks voor. Als je daadwerkelijk aan de slag gaat met het opstellen van een familiebank vraag dan hulp in om van alle voordelen te profiteren.

De toekomst van de familiebank?

Het is echter de vraag hoelang deze voordelige manier van geld lenen aan je kinderen nog mogelijk is. In september van 2019 heeft het ministerie van Financiën aangekondigd dat de heffing op spaargeld in 2022 fors omlaaggaat. Later werd kwam weer naar buiten dat er een streep door deze plannen gaat. Echter als er plannen zijn binnen het ministerie kan het zomaar zijn dat ze alsnog toegepast worden.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren