Wie zet er geen geld opzij om dat later te gebruiken voor een groter doel? Een voorbeeld van een doel kan zijn trouwen, een nieuwe auto of een verre reis. Andere zullen weer dromen van eerder stoppen met werken of een vakantiehuisje.

Een goede strategie zal bijdragen aan het behalen van je financiële doelen. Met de onderstaande vijf tips zal je in staat zijn controle te houden en wellicht eerder je doel bereiken.

1. Bepaal je doel

Er zijn online vele tools beschikbaar om uit te rekenen hoeveel je opzij moet zetten om een financieel doel te behalen. Het uitrekenen is wel te doen, maar het daadwerkelijk behalen van dat doel blijkt wat lastiger. Een gedegen strategie zal bijdragen aan het behalen van je doel. Start met het bepalen van je doel, want uit onderzoek naar  de werking van ons brein blijkt dat hoe concreter het doel is, hoe makkelijker je deze zal bereiken.

2. Deel op in stapjes

Het helpt om het grote en in jouw ogen wellicht onhaalbaar doel je hebt kleiner te maken. Zie het als het bouwen van een huis, dat is heel veel werk, maar als je dat opknipt in eerst de muren, dan schilderen en dan de inrichting maak je het al overzichtelijker. Zo is het ook met een groot vermogen bij elkaar krijgen. Het opbouwen van € 10.000  aan vermogen lijkt heel veel, maar als je denkt dat het € 200 per maand, over vijf jaar is, klinkt het ineens heel anders.

3. Zorg voor zelfbinding

Zelfbinding noemen gedragswetenschappers de techniek die mensen helpt om (financiële) doelen op lange termijn te bereiken. Een voorbeeld hiervan is een goed pensioen. In het kort: maak het onwijs moeilijk om onverstandige beslissingen te nemen. Onderzoek laat zien dat dat veel effectiever is dan het stimuleren van verstandig gedrag alleen. Maak gebruik van dit inzicht. Bijvoorbeeld door maandelijks op de dag dat het loon wordt gestort automatisch geld naar een spaar- of beleggingsrekening te laten overboeken. Dit noemen we ook wel periodiek beleggen.

4. Start direct

Hoe langer je wacht met het starten met beleggen, hoe langer en moeilijker het zal worden je doel te bereiken. Neem het volgende voorbeeld, op je 65-jarige leeftijd wil je, je pensioen aanvullen. Dit wil je doen met een bedrag van € 250.000. Bij een gemiddeld rendement van 3 procent zelf je daar daar op 55-jarige leeftijd tien jaar lang € 1790 per maand voor opzij zetten. Als je nu 25 jaar bent, dan is € 270 per maand genoeg om tot die € 250.000 te komen. Houdt ook rekening met eventuele kosten van sparen en beleggen. Die zijn van directe invloed op de snelheid waarmee het doel wordt bereikt. 

Bij het rekenvoorbeeld is geen rekening gehouden met inflatie en vermogensrendementsheffing.

5. Zorg eventueel voor bijsturing

Er komen altijd meevaller en tegenvallers op je pad bij beleggen. Zo kan het zijn dat de beurs een keer instort. Maar het kan ook zijn dat je ineens extra geld beschikbaar hebt, bijvoorbeeld uit een erfenis. Zorg dat deze meevallers zo snel mogelijk kunnen groeien door te sparen en/of te beleggen. Zodra je doelt dichterbij komt is het verstandig je risico te verminderen zo zorg je ervoor dat een eventuele tegenslag er niet voor zorgt dat je veel langer moet door beleggen.

Met beleggen je financiële doelen halen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren