Er zijn verschillende vormen van schenken. Je denkt al gauw aan het schenken van geld, maar er zijn meerdere vormen van schenken.

Of je gaat schenken is geheel afhankelijk van de financiële situatie waarin je zit. Je kan geld schenken aan je (klein)kind, maar ook bijvoorbeeld aan een goed doel. Schenken aan je kind kan je bijvoorbeeld doen door middel van te beleggen voor je kind.

Belastingvrij geld schenken

De meest populaire vorm is het schenken van geld. Er wordt met name geld geschonken aan kinderen en kleinkinderen. Aan je kinderen mag je belastingvrij €6604 schenken en aan kleinkinderen €3244. Dit geldt overigens per kind of kleinkind.
Naast deze jaarlijks, vrijgestelde schenking, zijn er ook bijzondere schenkingen die je eenmalig mag doen. Als je deze eenmalige schenking doet, mag je niet ook nog de jaarlijkse schenking doen. Dit mag niet gecombineerd worden.
– Je mag je kind eenmalig een bedrag schenken van €26.881. Hij of zij mag zelf bepalen waar dit geld aan uitgegeven wordt, bijvoorbeeld een mooie reis.
– Je kunt er ook voor kiezen om een schenking te doen voor een studie, op voorwaarde dat die studie minstens €20.000 per jaar kost, zonder kost en inwoning. Je mag in dit geval belastingvrij €55.996 schenken. Je moet wel aan kunnen tonen dat dit bedrag ook daadwerkelijk binnen 2 jaar gebruikt is voor de studie.
– Je mag je kind ook helpen door een schenking te doen voor de aankoop of verbouwing van een woning. In dit geval mag je €105.302 schenken.

Voorwaarde van al deze bijzondere schenkingen, is dat het kind tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Schenken op papier

Schenken op papier is een optie voor als je geld wilt schenken aan je kind of kleinkind en je nu het geld niet beschikbaar hebt. Dit is ook een goede optie als je de erfbelasting wilt verlagen. Hoe werkt het? Je geeft op papier een bedrag aan je (klein)kind, maar zij krijgen dit pas als je overlijdt. Bij schenken op papier, krijg je een schuld aan je (klein)kind. Hiervoor betaal je hen elk jaar 6% rente.

Een schenking op papier moet bij de notaris worden vastgelegd. Je stelt dan een schenkingsovereenkomst op. Alleen dan is de schenking op papier geldig na overlijden. Het voordeel van schenken voordat je overlijdt, is dat de nabestaanden minder erfbelasting betalen. De schenking wordt namelijk van de erfenis afgetrokken.

Schenken onder bewind

Bij schenken onder bewind, wordt het geschonken geld door een bewindvoerder beheerd. Je kunt zelf de looptijd bepalen, wie de bewindvoerder wordt en wanneer het geld beschikbaar wordt voor je kind of kleinkind. Het is ook mogelijk om een deel tijdens de looptijd vrij te geven. Mocht je (klein)kind meerderjarig zijn er minstens 5 jaar een bewindvoerder heeft geholpen, dan kunnen zij bezwaar maken tegen het bewind.

Huis verkopen of kopen en verhuren

Een andere manier van schenken is door het te goedkoop verkopen van je huis aan je (klein)kind. Het vrijgestelde bedrag van €105.302 mag hiervoor gebruikt worden.

Je kunt ook denken aan het kopen van een woning en deze verhuren aan je (klein)kind. Als je kind zelfstandig in dit huis woont, kan hij/zij huurtoeslag ontvangen. Dit hangt natuurlijk wel af van het inkomen, spaargeld en de hoogte van de huur.

Schenking in goederen

Je kunt ook een schenking in goederen doen. Denk bijvoorbeeld aan kunst en antiek of aandelen van je bedrijf. Op deze manier kun je zelf kiezen welke kind en kleinkind wat krijgt.

Je kunt ook een lening kwijtschelden, dit valt ook onder een schenking.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren