Waarschijnlijk heb je de brief al ontvangen en mag je vanaf 1 maart 2021 daadwerkelijk de belastingaangifte doen. Maar hoe zit dat precies met je beleggingsrekening? Is dat eigen vermogen? Vanaf wanneer moet je vermogensbelasting betalen? We zetten de belangrijkste zaken over belasting en beleggen op een rij voor je.
Daarnaast geven we ook een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je meer uit je belastingaangifte kan halen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde aftrekposten als studie, giften aan een goed doel of zorgkosten. Maar maak ook slim gebruik van je fiscaal partner als je die had in 2020.
Hoe zit het met beleggen en vermogensbelasting?
Laten we beginnen bij het begin. Geld dat je aan het beleggen bent wordt gezien als jouw vermogen, net als je spaar- en betaalrekening. Het kan dus voorkomen dat je geld aan de belasting moet betalen over een deel van je vermogen, dat noemen we vermogensrendementsheffing.
Hoeveel belasting moet je betalen?
Over het eerste deel van je vermogen tot aan box 3 hoef je geen belasting te betalen. De belastingdienst gaat ervan uit dat je meer rendement op je vermogen haalt naarmate je meer rendement hebt. Dat is ook de reden dat je meer belasting dient te betalen voor mensen met een lager vermogen. Zie hieronder een voorbeeld van de situatie hoe de berekening van vermogensbelasting eruit ziet.
Bron: Rijksoverheid website.
Groene beleggingen minder belasting?
Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen waarbij aandacht is voor milieubescherming. Naast het feit dat je iets goed doet voor het milieu zit er op groene beleggingen een extra voordeel. Hiervoor geldt namelijk een dat het heffingsvrije vermogen 2x zoveel mag zijn in vergelijking met een normale belegging.
Wat is dividendbelasting?
Aandelen en beleggingsfondsen kunnen een deel van de winst uitkeren aan aandeelhouders, dit noemen we dividend. Als belegger ontvang je niet het hele bedrag aan dividend, een beursgenoteerd bedrijf houdt namelijk een percentage dividendbelasting in. Mocht er dividendbelasting zijn ingehouden kan je dit verrekenen met je inkomstenbelasting. Als je aan het beleggen bent via brokers wordt er in vele gevallen geen dividend uitgekeerd. Het is niet zo dat je geen dividend ontvangt, maar dit gebruikt de broker direct om opnieuw te investeren en zo een hoger rendement te behalen.
Belasting over crypto’s
Ook over je bezittingen aan Bitcoin, Ethereum, Ripple of andere cryptovaluta gelden dezelfde belastingregels. Als peildatum geldt 1 januari van het jaar van de aangifte. Dit jaar pakt dat gunstig uit voor je. Bezat je Bitcoin op 1 januari 2021 dan was de koers net onder de $30.000, inmiddels is de koers opgelopen tot $50.000 een stijging van meer dan 70%. Dat kan behoorlijk schelen in je aanslag van dit jaar, maar houdt er wel rekening mee in 2022
De inkomsten worden normaal gesproken belast in box 3 bij overige bezittingen. Indien het totaal vermogen meer is dan € 30.846 (met fiscaal partner € 61.692) dan moet u hierover vermogensbelasting moeten betalen.
Hoe haal je meer uit je belastingaangifte?
Er zijn nog een aantal tips die je kan gebruiken om meer uit je belastingaangifte te halen. Door bijvoorbeeld te schuiven met je fiscaal partner kan je meer geld overhouden. Welke verdeling het meest voordeling is hangt af van de situatie waar je in zit met je partner. Deze ‘rekenhulp’ komt naar voren als je tijdens de online aangifte aanvinkt dat je dat samen met je partner doet.
Met je vermogensbelasting gaan beleggen?
VUL JE BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.
Deel dit bericht
Lees ook
