Het einde van het jaar komt er weer aan en dat is de tijd dat mensen vaak hun financiële zaken in orde gaan brengen. Wat hebben we verdiend, hoe staan mijn beleggingsrekeningen ervoor en hoeveel heb ik ook mijn spaarrekening. Dat laatste is vooral goed om te kijken als je tegen een bepaalde belasting vermogensbelasting grens aan zit.

Een oplossing waar op dat moment veel mensen gebruik van maken is het belastingvrij schenken. Hoeveel je mag schenken is afhankelijk of je de ouder of grootouder bent van het kind waar je aan schenkt. Ook veranderd per jaar het bedrag wat je belastingvrij mag schenken. Een schenking aan je kind of kleinkind kan bijdragen aan de droom die hij of zij zou kunnen hebben.

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?

Elk jaar is dat bedrag net wat anders dan het jaar ervoor. Voor je aan de slag gaat met het daadwerkelijk schenken is het verstandig de website van belastingdienst te raadplegen. In 2020 is het bedrag wat je mag schenken als ouder aan je kind: €5.515,-.

Schenken als grootouder aan kleinkinderen

Als grootouders van een kind is dat bedrag weer anders. De schenking aan hun kind mag dan dit jaar €5.515,- zijn, maar aan hun kleinkind mogen zij €2.208 schenken. Dit is dus een schenken die belastingvrij is, als je over dat bedrag heen gaat dient je kind of kleinkind belastingaangifte te doen.

Beleggen voor je kind

De (groot)ouders die de schenking doen kunnen het als prettig ervaren als het bedrag wat geschonken wordt niet direct helemaal op gaat. Buiten de schenking voor een dure studie of een huis uiteraard. Maar anders kan het interessant zijn het geschonken geld te beleggen. Dit is dan beleggen voor je kind of beleggen voor je kleinkind. Zij kunnen later dan zelf kiezen wat ze met het geschonken bedrag willen doen. Eventueel kan je daar bepaalde afspraken met elkaar over maken.

Mag ik zo vaak schenken als ik wil?

Nee je mag jaarlijks maar één keer een bedrag belastingvrij schenken aan je kind of kleinkind. Echter is het wel mogelijk om ook eenmalig een groter bedrag belastingvrij te schenken, dit mag echter maar één keer in zijn of haar leven. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Belastingvrije schenking aan kind tot 40 jaar (rond de €25.000);
  2. Schenking voor het huis van je kind (rond de €100.000);
  3. Schenking voor de studie van uw kind (rond de €50.000).


Om precies de bedragen te weten die je belastingvrij mag schenken is het goed om website van de belastingdienst te raadplegen.

Kan ik schenken aan mijn (klein)kind?

Het is dus belangrijk eerst een overzicht te maken van de financiën hoe je ervoor staat en vanuit daar kan je eventueel kiezen voor een eenmalige grotere schenking of een jaarlijkse schenking aan je (klein)kind.

Schenken aan je (klein)kind

Benieuwd wat een schenking kan opleveren?

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren