pensioentekort-pensioenaanbieder

Als je met pensioen gaat krijg je van de overheid een AOW-uitkering. Als je altijd in loondienst hebt gewerkt krijg je ook nog een werknemerspensioen. De grote vraag is of je met een AOW-uitkering en je werknemerspensioen voldoende geld hebt om je uitgaven te kunnen betalen. Of heb je een pensioentekort wat je moet aanvullen?

Als je denkt een pensioentekort te hebben zijn er genoeg mogelijkheden om in actie te komen om dit aan te vullen. Zo kan je bijvoorbeeld opzoek gaan naar een pensioenaanbieder, je kan iets met overwaarde doen of bijvoorbeeld zelf gaan beleggen. Welke vorm je ook kiest probeer er zo vroeg mogelijk mee te beginnen, hieronder zijn een aantal mogelijkheden uitgeschreven.

Sparen via een pensioenaanbieder

Als je regelmatig geld opzij wilt zetten voor een pensioen dan is het de moeite waard om opzoek te gaan naar een goede pensioenaanbieder. Je kan dan maandelijks geld opzijzetten en dat in een bankspaarrekening of een beleggingsrekening stoppen. Je inleg is aftrekbaar als je kunt aantonen dat je dat doet om een pensioentekort aan te vullen. Het voordeel van een pensioenaanbieder is dat zij al het werk van je uit handen nemen.

Hypotheek aflossen

Een ander alternatief is lasten verlagen op de korte termijn zodat je op de lange termijn meer kunt sparen. Dit kan door de kosten van je grootste last af te lossen, namelijk je hypotheek. Over het bedrag dat je aflost betaal je geen rente, maar het nadeel hiervan is dat je niet meer bij het geld kunt dat je extra aflost. Uiteindelijk ben je eerder klaar met aflossen en heb je dan dus meer geld over om je pensioen aan te vullen.

Overwaarde huis verzilveren

Op dit moment kan het zeker zo zijn dat je huis meer waard is dan je hypotheekschuld. Je kan dan overwegen om je huis te verkopen, in dat geval komt je overwaarde tot je beschikking. Je zult dit geld deels nodig hebben om je nieuwe huis te kopen, maar je kan met je overwaarde ook voor een stukje pensioeninkomen gebruiken. Hierbij is het wel handig een financieel deskundige in te schakelen.

Blijven werken naast pensioen

Veel mensen kiezen ervoor om eerder te stoppen met werken, echter zullen sommige mensen ook naast hun pensioen nog werken. De ene zal dat uit nood doen voor een eventueel pensioentekort, de ander vindt het fijn om nog door te werken. Naast je pensioen werken heeft geen gevolgen voor je andere inkomsten.

Zelf sparen of beleggen

Naast het zoeken van een pensioenaanbieder waarbij het pensioensparen uit handen wordt genomen is het ook mogelijk om zelf alles te regelen. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat je altijd toegang hebt tot het geld wat je erin stopt. Let wel op dat je over dit bedrag ook vermogensbelasting zal moeten gaan betalen, hoeveel dat is, is afhankelijk hoe groot je vermogen is.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook

help-ik-wil-beleggen
Over beleggen

Help ik wil beleggen

Nu sparen geen goede optie meer is voor jouw vermogen, verleg je je aandacht naar beleggen. Daaraan beginnen is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het

buffer-financieel
Personal finance

Wat voor bedrag financiële buffer?

Is je auto kapot, heb je onverwachts een nieuwe telefoon nodig of heb je een hogere energierekening? Iedereen herkent het wel dat je onverwachts overvallen

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren