Heb jij ook de wens om je vermogen te laten groeien? Dit kan door te gaan werken of door te sparen. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om je geld te laten groeien, door bijvoorbeeld je geld voor je te laten werken. Hoe mooi zal dat zijn, jij werkt niet voor je geld, maar je geld werkt voor jou.

Om je vermogen zoveel mogelijk voor je te kunnen laten werken is het zaak om zo vroeg te beginnen. Eén van de meest efficiënte manieren van je geld te laten groeien is investeren of beleggen. In het begin zal je nog niet zoveel van beleggen weten, dan kan je kiezen voor laten beleggen, mocht je er later meer kennis van hebben is zelf beleggen een mooie optie. Je kan in het begin al beleggen met weinig geld, tenminste dat is niet bij iedere beleggingspartij mogelijk, dus kijk daar vooraf even naar.

Geld laten groeien

Als je eenmaal geld hebt kan je dat ook makkelijker meer laten worden. Er zit een verschil of je bijvoorbeeld begint met beleggen met 1.000 euro of je start met 50.000 euro. De 1.000 euro zal na 10 jaar beleggen tegen een rendement van 4%, aan het einde 1.480 euro ongeveer waard zijn. Doe je dat met 50.000 euro zal dat 10 jaar laten bijna 75.000 euro waard zijn. Dit mede door het rendement op rendement effect. Op die manier is je geld dus aan het werken voor je. Uiteraard worden de rijker op deze manier steeds rijker, maar daar kunnen we dus van leren, door eventueel vroeg te beginnen met een klein bedrag.

Hoe vermogensgroei werkt is nu wel duidelijk, het is nu vooral belangrijk hoe kan je dat bereiken? Er zijn verschillende manieren om te beginnen, let wel op dat je gaat beleggen met spaargeld wat je over hebt.

Wat te doen met je spaargeld?

Veel mensen hebben een appeltje voor de dorst, een financiële buffer. En dat is goed, het is namelijk altijd fijn om die achter de hand te hebben mocht dit nodig zijn. Het is wel verstandig om goed te kijken naar de omvang van deze buffer. Wie weet heb je wel wat spaargeld over wat je mooi kunt gebruiken om te investeren in bijvoorbeeld beleggen.

Het investeren van je spaargeld

Als we over geld praten gaan we altijd nadenken, of iemand nou vraagt hoe hoog je salaris is of dat het gaat over het aankopen van een nieuwe auto. Dit is ook goed, een overwogen beslissing is vaak de beste. Het is ook goed om na te denken over het eventueel investeren van je spaargeld. Je loopt uiteraard een risico om het kwijt te raken, maar als je je spaargeld meer waard wilt laten worden is investeren een goed optie. Op die manier laat je je geld direct voor je werken, in plaats van de lage spaarrente die alleen maar geld kost.

Fire beweging

Het lijkt een beetje op je geld voor je laten werken, maar het is net wat anders. Wellicht heb je al wel gehoord van een nieuwe hype in de financiële wereld: FIRE. Dit is de afkorting voor de Engelse term: Financieel Independence Retire Early, in het Nederlands: Financieel onafhankelijk eerder met pensioen. Dit is een beweging die inspeelt om zoveel mogelijk geld opzij te zetten om financieel zo snel mogelijk onafhankelijk te worden. Hoe eerder je hiermee begint, oftewel hoe eerder je je geld voor je laat werken hoe eerder je onafhankelijk bent van inkomen en werk. De FIRE beweging is de afgelopen 10 jaar over komen waaien uit de Verenigde Staten.

Wat is FIRE precies?

Kortom is het investeren om later te besparen. Het komt er dus op neer dat je zo snel mogelijk financieel onafhankelijk wilt zijn. Echter gaat het er bij FIRE om dat je consequent moet zijn. De meeste mensen die meebewegen met FIRE willen zo min mogelijk geld uitgeven en minimaal 50% van hun inkomsten investeren. Dit kan op verschillende manier, de ene kiest voor beleggen, de andere wil zijn hypotheek aflossen. In alle gevallen is het doel wel hetzelfde: eerder stoppen met werken.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren