De gemiddelde landelijke prijs voor het huren van een huis in de vrije sector is voor het eerst in zes jaar tijd gedaald. Een nieuwe huurder betaalde gemiddeld 16,56 euro per maand voor een vierkante meter. Dit is 0,4% lager dan een jaar geleden blijkt vandaag uit een onderzoek van Pararius.
De dalingen zijn vooral in de grote en middelgrote steden te zien. Eindhoven had de grootste daling, 7,1%, gevolgd door Amsterdam met 5,9%, daarna kwam Utrecht met 2,9%. Opvallend was de stijging in Rotterdam met 0,6%.
Is de coronacrisis de reden?
Een daling van de gemiddelde huurprijs had voor het laatst plaatsgevonden in 2014, toen daalde de huurprijzen met 0,1%. Volgens het woningplatform Pararius lijkt de coronacrisis de druk op de markt enigszins te verlichten. De expats trekken minder naar Nederland of stellen het beginnen van hun nieuwe baan voorlopig even uit. Hierdoor kunnen de vrijgekomen huurwoningen minder makkelijk van de hand worden gedaan omdat er simpelweg geen vraag is. Hoe anders is dat met het kopen van een woning…Als starter een huis kopen
Waar de daling in de vrije sector wellicht een kans is voor de starter is het aankopen van een eerste huis een heel ander verhaal. Waar veel specialisten en economen lang dachten dat de uitbraak van corona ervoor zou zorgen dat de gekte op de woningmarkt wat zou remmen, blijkt daar niet veel van waar. Waar in de vrije sector nog genoeg aanbod is voor het huren van een huis is dat dus voor het kopen van een huis als starter niet het geval. Mocht er dan een interessant huis zijn, dan zijn de geïnteresseerde in paniek aan het overbieden en alles op alles aan het zetten om het huis te krijgen.Bestaande beleggers
De een groep mensen die overbieden op de starterswoningen zijn bestaande beleggers. Zijn investeren hun spaargeld om in een betaalbare woning om dit vervolgens te verhuren. De gevolgen voor een starter zijn dat die achter het net vissen omdat een belegger gerust duizenden euro’s boven de vraagprijs zal bieden.Wie kan de starter helpen?
Is het dan helemaal hopeloos om als starer de woningmarkt te kunnen betreden? Nee zeker niet, er zijn genoeg mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld als ouder investeren in de toekomst van je kind, dit kan door extra vermogen voor hem of haar op te bouwen. Als je gaat beleggen voor je kind help je hem of haar met een startkapitaal waardoor er wellicht wat meer mogelijk is om als starter toe te treden tot de woningmarkt omdat er simpelweg meer vermogen beschikbaar is. Hoe eerder je start met het beleggen voor je kind hoe langer je kan beleggen en hoe langer je kan beleggen hoe groter de kans op een positief rendement. Mocht tegen die tijd de woningmarkt al gunstiger zijn kan het opgebouwde vermogen vast en zeker ergens anders voor gebruikt worden.
Deel dit bericht
Lees ook
