Financieel wil je het beste voor je kind en dat is dat reden dat veel ouders geld opzijzetten voor hun kind. Een bijdrage als (groot) ouder om je kind financieel op weg te helpen is een investering in de toekomst van je kind. Maar hoe doe je dat?
Er zijn verschillende manieren om financieel te investeren in de toekomst van je kind. Zo kan je een kinderspaarrekening openen waarop je kan sparen voor je kind of je kan gaan beleggen voor je kind. Hieronder zullen we de opties uitgebreid bespreken.
Begin met een doel
Het is verstandig om te beginnen met het kiezen van een beleggingsdoel voor je kind. Dit kan bijvoorbeeld voor het behalen van het rijbewijs, een steuntje in de rug bij het uit huis gaan of de studie van je kind (de gemiddelde studieschuld wordt namelijk ook steeds hoger). Uiteraard is het ook goed om naar je huidige financiële situatie te kijken om zo inzichtelijk te hebben hoeveel geld je opzij kunt zetten voor je kind.
Spaarrekening voor je kind
Je kan een spaarrekening openen voor je kind en die op naam van je kind laten zetten. Op zijn of haar 18e is je kind dan eigenaar van die rekening en heeft hij of zij de zeggenschap over het geld. Als je een rekening opent op je eigen naam dan blijf je zelf de zeggenschap houden over het geld. In beide gevallen behoort het spaargeld tot zijn of haar 18e leeftijd tot jouw vermogen, dit is goed om te weten in verband met vermogensbelasting. Let op dat je bij het openen van een spaarrekening altijd even goed de spaarrente vergelijkt.
Sparen voor de lange termijn?
Als je nu al weet dat je voor je kind gaat sparen voor de komende 15 jaar is het wellicht goed om te overwegen te gaan beleggen voor je kind. Dit kan wellicht een interessantere optie zijn in vergelijking met sparen. Beleggen brengt wel risico met zich mee, maar als je gaat beleggen voor de lange termijn zal die risico werk beperkt worden.
Als je maandelijks een klein bedrag opzij legt zal dit over 18 jaar een mooi bedrag op kunnen leveren door onder andere het rendement op rendement effect. Hieronder zie je een voorbeeld van een eenmalige inleg van 3.000 euro en de eventueel groei die je daarmee kan realiseren over 18 jaar sparen of beleggen.
Praten over geld
Het is steeds belangrijker om je kind financieel goed op te voeden. Tegenwoordig gaan alle betalingen digitaal via de app of de telefoon. Het komt bijna niet meer voor dat er daadwerkelijk cash voorbijkomt. Om die reden is het nog belangrijker om met je kinderen over geld te praten, voor ze alleen maar denken dat het een pasje of je telefoon ergens tegenaan houden is en je hebt betaald.
Dit begint al bij het praten over zakgeld en een bijbaantje. Op deze manier verdienen kinderen geld en kunnen ze kiezen om daar een deel van te sparen. Kinderen die al vroeg verantwoordelijkheid krijgen over geld, gaan er later verstandiger mee om. Door over geld te praten zal dat voor een kind begrijpelijker worden.
Belastingvoordeel: schenken
Elk jaar mag je belastingvrij een bedrag schenken aan je kind of kleinkind. Het bedrag verschilt per jaar maar ligt voor ouders rond de 5.000 euro en voor grootouders rond de 2.000 euro.
Investeren in de toekomst van je kind?
Hoe eerder je begint | hoe beter voor je kind
Deel dit bericht
Lees ook
