Met de vakantiemaanden in het vooruitzicht en de huidige situatie met het coronavirus is het fijn om een financiële buffer achter de hand te hebben. Maar hoeveel heb je nodig? En hoe bouw je een buffer op voor eventueel toekomstige tegenslagen? In onzekere tijden is het verstandig om extra geld opzij te zetten voor financiële tegenslagen. Mocht je dat nog niet gedaan hebben lees dan snel verder hoe je een buffer kunt opbouwen. Organisaties als het Nibud adviseren hoe groot je buffer dient te zijn, maar mensen verschillen dus de situatie kan per persoon anders zijn.

Waarom heb je een buffer nodig?

Een buffer is een reserve geldpotje om onverwachte uitgaven direct te kunnen betalen. Stel je hebt op dit moment net voldoende geld om de maand rond te komen en een spaarpotje ontbreekt, kan een kapotte wasmachine je direct in de problemen brengen. Je kan bijvoorbeeld in het rood komen te staan of je moet een lening afsluiten. Bij grotere financiële tegenvallers kunnen zelfs schulden ontstaan. Het is daarom geen overbodige luxe om een buffer aan te leggen wanneer dit mogelijk is.

Hoe groot moet mijn financiële buffer zijn?

Een vuistregel die je vaak voorbij ziet komen is vijf a zes keer je maandsalaris. Als we de richtlijnen van het Nibud bekijken adviseren zij het volgende spaarpotje per gezinssamenstelling te hebben:
  • Alleenstaande: € 3.500
  • Echtpaar zonder kinderen: € 4.000
  • Echtpaar met één kind: € 4.400
Dit is een minimale buffer en hier vallen aankopen van een nieuwe auto of woningonderhoud buiten. Mocht je benieuwd zijn naar het advies van het Nibud doe dan zelf de BufferBerekenaar.

Waar beschermt de buffer mij tegen?

De buffer is puur bedoeld voor het opvangen van onverwachte, grote en noodzakelijke uitgaven. Zoals een kapotte vaatwasser of een autoreparatie. De buffer bouw je niet direct op om te gebruiken als je salaris achteruit gaat. Ook bijvoorbeeld als er in huis een brand uitbreekt is dit potje niet geschikt, dan kan je beter een verzekering afsluiten. Denk hierbij aan een inboedel- of collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hoe bouw ik een financiële buffer op?

Voor het opbouwen van een minimale buffer is een spaarrekening de veiligste oplossing. Je kan daar maandelijks geld op zetten zonder het risico dat het minder waard zal worden. Kan je eventueel een groter bedrag voor een langere periode missen dan kan je overwegen te gaan starten met beleggen. Dit kan op de lange termijn meer opleveren dan sparen, maar er kleven ook meer risico’s aan. Vooral als je een buffer op wilt bouwen voor de studie van je kind of eerder wilt stoppen met werken kan beleggen interessant zin.

Met beleggen een financiële buffer opbouwen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren