Het jaar is bijna voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur en veel mensen hebben dan ook goede voornemens, vaker op bezoek bij iemand, wat meer de sportschool in, minder roken, maar ook op het gebied van financiën hebben mensen goede voornemens.

Het jaar 2020 loopt op het einde en iedereen is nog bezig met zijn laatste financiële klusjes voor het einde van het jaar. Het was een gek jaar, corona, lockdowns, de Amerikaanse verkiezingen, Brexit, allemaal zaken die van invloed waren op onze financiën. Een jaar als 2020 kan je niet voorspellen, maar je kan wel over bepaalde geldzaken nadenken. Zo kan je denken aan meer sparen, minder uitgeven of bijvoorbeeld vermogensgroei. Wil jij je geldzaken in 2021 ook beter regelen? Bekijk dan snel de volgende tips.

Financieel overzicht in 2021

Beter grip op je geld begint met overzicht. Als je goede voornemens hebt voor 2021 is het belangrijk om een overzicht te hebben van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoeveel ben je kwijt aan hypotheek, wat betaal je maandelijks aan boodschappen en hoeveel heb je aan het einde van de maand over? Online zijn er veel verschillende huishoudboekjes die je kunnen helpen hier een overzicht in te krijgen, vaak heeft de bank waar je zit ook deze optie. Op deze manier word je snel een stuk wijzer over jouw financiële situatie en kan je een realistischer plan maken voor 2021.

Stel een concreet doel

Veel financiële voornemens halen het einde van het jaar niet omdat ze niet concreet gemaakt worden. Je hebt bijvoorbeeld meer sparen als doel, maar dit is niet concreet. Geef aan waar je voor spaart en koppel dat aan een bedrag. Door het te koppelen aan een bedrag kan je er beter op sturen. Lees hier nog meer tips over het behalen van je financiële doelen.

Besparen op uitgaven

Schrap de onnodige kosten zoals het te laat betalen van rekeningen, rood staan of impuls aankopen. Bijvoorbeeld het rood staan heeft een hogere renten die je moet terugbetalen dan de opbrengsten van de rente op de spaarrekening. Door het bijhouden van een huishoudboekje creëren je een goed overzicht en kan je het wellicht voorkomen om rood te staan. Het scheelt geld en dat kan je vervolgens weer aan andere dingen besteden.

Variabele lasten

Ook een kritische blik op alle abonnementen of verzekeringen kan ervoor zorgen dat je kan besparen op onnodige uitgaven, ook hier als tip: maak een overzicht welke abonnementen en verzekeringen je hebt lopen. Ook bijvoorbeeld het wisselen van zorgverzekering of energieleverancier kan een flinke besparing opleveren.

Laat je vermogen groeien

Een goed voornemen voor 2021 wat iedereen goed in de oren zal klinken is vermogensgroei. Hoewel de huidige spaarrente daar niet direct veel aan zal bijdragen zijn er genoeg alternatieven om je vermogen te laten groeien. Zo kan je bijvoorbeeld starten met beleggen of een deposito spaarrekening openen om meer rendement uit je spaargeld te halen.

Extra aflossen op je hypotheek

Het wordt vaak niet zo gezien, maar een hypotheek is ook een vorm van schuld en het versneld aflossen daarvan kan hierbij voordelig zijn. Echter is het niet altijd zo dat je beter kunt aflossen, in dit artikel lees je meer over hypotheek aflossen of sparen.

Verder vooruitkijken

Als mens zijn we niet gewend om altijd heel ver vooruit te kijken, echter kan het geen kwaad om dit is te doen. De toekomst van je gezin bijvoorbeeld met eventueel studerende kinderen of je eigen toekomst met je pensioen die er een keer aan komt. Hoe beter je bent voorbereid op deze zaken hoe minder verrassingen je zult tegenkomen als je dit punt bereikt.

Een voornemen om je vermogen te laten groeien?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren