Het einde van het jaar komt eraan, dit is vaak het moment dat iedereen de financiële balans gaat opmaken van in dit geval 2020. De meeste mensen vinden dit geen leuk klusje, maar als je er wat tijd in steekt kan dit je helpen een goede start te maken voor 2021.

Er zijn een aantal zaken waar je naar kunt kijken en daar kan eventueel actie op ondernemen, denk hierbij aan: hypotheek extra aflossen, overstappen naar goedkopere zorgverzekering of energieleverancier. Echter zou je er ook aan kunnen denken om een deel van je vermogen te schenken aan je (klein)kinderen. Deze en nog andere financiële zaken delen we graag met je.

Schenken aan je (klein)kind

Tegen het einde van het jaar kan je de balans opmaken hoe je er financieel voor staat. Als blijkt dat je een bepaalde vermogensgrens nadert of je hebt meer over dan je vooraf had verwacht, kan je schenken overwegen. Je mag een keer per jaar een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan je kind of kleinkind. In dit artikel kan je meer lezen over schenken, let op als je gaat schenken check dan altijd even de regels van het huidige jaar, dit kan bijvoorbeeld op de website van de belastingdienst.

Pensioen check

Neem je pensioen onder de loep. Je hebt vroeger misschien wat bijbaantjes gehad waardoor je allemaal verschillende pensioenpotjes hebt. Het is goed om hier een over goed overzicht van te hebben, dit kan je vinden op mijnpensioenoverzicht.nl. Door goed te kijken naar de huidige situatie van je pensioen kan je bepalen of je hier iets extra voor apart moet leggen de komende jaren of dat het prima is wat je nu aan het opbouwen bent.

Verzekeringen

Je hebt altijd tot 31 december van het jaar om over te stappen van zorgverzekering. Het loont om de premies van de verschillende zorgverzekeraars te vergelijken om zo een weloverwogen keuze te maken welke partij je volgend jaar kiest. Daarnaast kan je direct bekijken of je je eigen risico wilt ophogen of juist verlagen. Als laatst kan je ook nog kijken of je de zorgpremie in 1x kan betalen. Dit scheelt administratie kosten bij de zorgverzekeraar waardoor je een korting kunt krijgen.

Belasting

Jaarlijks is er een bedrag wat je mag bezitten waar je geen vermogensheffing over hoeft te betalen. Misschien is het in jouw situatie handig om juist net wat extra uit te geven zodat je bedrag onder deze grens zakt en je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Mocht je niks weten om te kopen kan je dat bedrag dus altijd schenken.

Financieel klaar voor 2021

Als je deze zaken hebt uitgezocht heb je wellicht jezelf een cadeau gegeven omdat je op sommige zaken hebt kunnen besparen. Dit bedrag kan je eventueel weer mooi inzetten om te beginnen met beleggen en hiermee je vermogen te laten groeien. Zo start jij 2021 in ieder geval direct goed, lees hier meer over financiële goede voornemens voor 2021.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren