Het is een onderwerp waar we liever niet te veel over nadenken, maar het kan slim zijn om wel te weten waar je aan toe bent. Ongeveer 50% van de erfenissen gaan naar het kind, 5% naar het kleinkind en 10% naar de partner. Door nu al in actie te komen kan het zo zijn dat je minder erfbelasting zal betalen.

Overlijdt er een naaste dan zijn er verschillende mogelijke heden om deze erfenis te aanvaarden. Zo kan je hem beneficiair aanvaarden, zuiver aanvaarden of verwerpen. Op welke manier je de erfenis ook zal aanvaarden je wilt er in ieder geval zo min mogelijk belasting over betalen. Een erfenis hoeft trouwens niet altijd direct een bedrag te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een huis zijn.

Erfenis ontvangen

Je hebt een erfenis ontvangen en dat is niet direct een prettige situatie omdat je iemand in je nabije omgeving bent verloren. Het kan zijn dat je bij het overlijden van iemand een erfenis ontvangt. Hier wil je natuurlijk zo min mogelijk erfbelasting over betalen. Hieronder lees je een aantal tips daarvoor.

Erfbelasting berekenen

Uiteraard wil je zo min mogelijk erfbelasting dit is bijvoorbeeld afhankelijk van je relatie tot degene die de erfenis achterlaat. Er zijn ook wat vrijstellingen, erf je bijvoorbeeld van je ouders dan geldt er een vrijstelling tot een bepaald bedrag waar je geen belasting over hoeft te betalen. Boven dat bedrag kan het zomaar meer dan 10% worden per euro worden. Het scenario kan dus per erfenis verschillend zijn en je kan de berekening het beste maken op de website van de belastingdienst. De belasting die je uiteindelijk betaald over de erfenis noemen ze: successierecht.

Tips erfbelasting ontwijken

Er zijn een aantal tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat je minder successierecht hoeft te betalen over de erfenis. Hieronder zie je daar twee voorbeelden van.

1. Kindsdeel erfbelasting

In het geval dat je een erfenis ontvangt omdat één van je ouders is overleden kan je een afspraak maken omtrent de rente over je deel van de erfenis, dit noemen ze kindsdeel. Een kindsdeel is een deel van de erfenis die volgens de wet naar het kind gaat als één van de ouders te overlijden komt er geen testament is. Wanneer de andere ouder nog leeft krijgt diegene de gehele erfenis, het kind kan het kindsdeel niet direct opeisen, pas na het overlijden van de overgebleven ouder. Dit wordt wel als erven gezien en dus moet er erfbelasting worden betaald. De langstlevende ouder draagt de erfbelasting af. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van de vordering voor het kind.

2. Schenken aan je kind

Het onderdeel kindsdeel is wellicht wat ingewikkeld, een simpele manier om erfbelasting te ontwijken is schenken aan je kind of kleinkind. Jaarlijks mag je een deel belastingvrij schenken aan je kind of kleinkind. Dit zorgt ervoor dat het uiteindelijke bedrag dat geërfd zal worden lager is en er minder erfbelasting over betaald dient te worden.

Wat te doen met een erfenis

Nu je een aantal tips hebt gelezen hoe je zo min mogelijk erfbelasting kan betalen is de volgende stap uitzoeken wat je met de erfenis gaat doen. Je kan dit direct uitgeven in de vorm van een mooie herinnering ter nagedachtenis, je kan het op je spaarrekening zetten en je kan het eventueel gaan beleggen om het meer waard te laten worden. Uiteraard is het ook mogelijk om hier een combinatie van te maken door zowel wat moois te doen, te sparen en te beleggen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren