Een aantal spaarpotten en spaarrekeningen zijn zo vol dat ze op ‘barsten’ staan. We hebben vorige jaar als consumenten massaal geld gespaard. Uit cijfers van de Nederlandse Bank blijkt dat er in totaal meer dan 40 miljard extra op de spaarrekeningen is gekomen het afgelopen jaar. In 2018 was dat minder dan 10 miljard en in 2019 was het spaargeld met iets meer dan 20 miljard toegenomen.
Een reden voor deze explosieve groei is het Coronavirus. We kunnen niet meer uiteten, op vakantie gaan of andere leuke uitjes plannen. Wellicht speelt er ook een beetje onzekerheid over de toekomst mee, maar we zijn volledig aan het sparen gegaan. Het gemiddelde huishouden heeft in 2020 een bedrag van 60.000 euro op zijn spaarrekening.
Meer sparen tijdens corona?
Het klinkt wellicht gek meer sparen in coronatijd, het is ook zeker niet voor iedereen het geval. Veel bedrijven, ondernemers en zzp’ers zullen veel minder inkomen hebben gehad dan het jaar ervoor. Daarnaast zijn er ook mensen die hun baan hebben verloren. Echter blijkt dat de mensen die wel ‘gewoon’ hun inkomen behielden extra gingen sparen.
Wat te doen met je spaargeld?
Nu weten we allemaal dat sparen op dit moment niet echt winstgevend is. Sterker nog het kost je geld als je kijkt naar de inflatie of je hebt een negatieve spaarrente als je een groot bedrag op je spaarrekening hebt staan. Er zijn een aantal alternatieven zoals een spaardeposito of beleggen. Echter is het ook belangrijk dat er na de spaarwoede ook weer geld gaat worden uitgegeven.
Injectie voor de economie
Zullen de mensen die zoveel hebben gespaard afgelopen jaar het geld ook weer gaan uitgeven zodra het mag? Als de maatregelen worden versoepeld kunnen we weer op het terras zitten of die welverdiende vakantie boeken. De horeca, cultuur en toerisme sector krijgen op dit moment de grootste klappen te verwerken door de lockdown. Afgelopen zomer toen de maatregelen was losser waren was te zien dat er meer werd uitgegeven in deze sectoren.
Beginnen met beleggen interessant?
Gezien de lage spaarrente is het alternatief wellicht starten met beleggen. Afhankelijk van je inleg en het gekozen risicoprofiel kan beleggen meer opleveren dan sparen. Het risico is wel dat je geld minder waard zou kunnen worden als het een slecht beleggingsjaar is. Beleggen voor de lange termijn is dan ook het minst risicovol. Zorg er altijd voor dat er een appeltje voor de dorst is, maar met geld wat je voor een langere periode kan missen is het wellicht een interessant alternatief.
Benieuwd wat beleggen kan opleveren?
VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.
Deel dit bericht
Lees ook
