Een schenking kun je het beste doen door middel van de warme hand. Dit betekent dat je al een gift doet wanneer je er nog zeggenschap over hebt, in tegenstelling tot bij een erfenis (koude hand) welke pas van pas komt bij je overlijden.

Veel mensen denken hier aan schenkingen in gewoon geld, door bijvoorbeeld periodiek iets opzij te leggen op een spaarrekening. Maar je kunt dit ook anders doen. Hieronder vertellen we waarom een schenking in beleggingen ook te overwegen is.

Minder belasting betalen

Het schenken van een gift wordt vaak te lang uitgesteld. Dit komt omdat voor grote schenkingen er belasting betaald moet worden, iets wat de meeste mensen doodzonde vinden. Je betaalt hiermee eigenlijk om geld te mogen krijgen, en dit percentage kan wel oplopen tot 36 procent! Gelukkig hoef je dit niet over iedere cent te betalen. Als ouder mag je per jaar maximaal 5.500 euro schenken aan je kind, zonder dat de fiscus een stukje van de taart wil hebben.

Daarnaast mag je ook eenmalig een grote schenking doen, om je kind financieel op weg te kunnen helpen. Deze schenking mag je doen wanneer je kind op het moment van de gift tussen de 18 en 40 jaar oud is. Je kunt dan een bedrag tot ruim 26 duizend euro belastingvrij als gift geven aan je kind. Is deze schenking bedoeld om bijvoorbeeld een huis te kopen of het eigen huis te renoveren? Dan kan deze schenking zelf tot ruim 103 duizend euro belastingvrij worden gedaan. Een gift voor de studiekosten kan ook tot een bepaald geldbedrag belastingvrij worden gedaan, maar hieraan hangen meer voorwaarden dan alleen de leeftijd. Kijk voor de meest actuele voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

Waarom beleggen in plaats van sparen?

Sparen is van oudsher de meest standaard manier om een buffer op te bouwen met schenkingen. Dit was vooral vroeger fijn, toen je op je spaargeld nog een leuke rente kreeg. Nu de huidige spaarrente zo goed als nul is, is dit meteen een stuk minder aantrekkelijk. Deze schenkingen worden met de jaren steeds minder waard. Een goed alternatief kan dan beleggen zijn. Hiermee is het mogelijk om door middel van dividend en slim handelen meer extra waarde te genereren dan met gewoon sparen. Dit is even makkelijk voor jou en voordeliger voor je kind. Let uiteraard wel goed op de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Beleggen voor minderjarige kinderen

Beleggen is ook een goede manier om te kunnen schenken aan kinderen van jonger dan 18 jaar. Dit kan door middel van een speciale dienstverlening voor ouders, die voor het kind een aparte rekening aanmaken die zij beheren. De rekening komt wel al te staan op naam van het kind. Wanneer het kind dan 18 jaar is geworden, kan deze zelf bepalen of die doorgaat met beleggen of het geld opneemt. Je kind kan het bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van een huis of het betalen van de studie. Hiervoor hoeft niets extra geregeld te worden, omdat het kind al eigenaar van de rekening was.

Hetzelfde kan als je als grootouder wil kunnen sparen voor je kleinkind. Het enige verschil hiermee is dat je voor het opzetten van een rekening van je kleinkind wel eerst toestemming moet vragen aan de ouder van het kind. Je kunt voor je kleinkind jaarlijks 2.173,- euro schenken op deze rekening en kunt dan zelf bepalen wanneer het opgebouwde geld aan je kleinkind geschonken wordt. Dit kan ook op latere leeftijd dan 18.

Benieuwd naar beleggen in de vorm van schenken?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren