Wie een erfgenaam blijkt te zijn, heeft verschillende keuzes te maken. Het is wettelijk vastgelegd wat er allemaal mogelijk is als het gaat om het afhandelen van een erfenis. Dit staat in Artikel 4:190 BW. Uiteindelijk heeft de erfgenaam dan drie keuzemogelijkheden.

Om daar alvast een goed idee van te krijgen, is op deze plek de nodige informatie verzameld. Dit maakt het gemakkelijker om straks wanneer de situatie zich voordoet direct een goede keuze te maken op dit vlak.

Aanvaarden of verwerpen

De eerste keuze die je moet maken als erfgenaam is of je de nalatenschap aanvaardt of niet. Je kunt de erfenis aannemen. Dan heb je twee opties. De ene is het zuiver aanvaarden van de erfenis. Dat betekent dat je deze aanneemt met alles erop en eraan. De andere optie is dat je de nalatenschap aanvaardt onder voorrecht van boedelbeschrijving. Het is echter niet zo dat je altijd de erfenis moet aanvaarden. De andere keuzemogelijkheid die je hebt is om de erfenis in zijn geheel te verwerpen. Je neemt dan niets aan van wat de overledene je nalaat.

Altijd een eigen keuze

Het is goed om te weten dat de mogelijkheden zoals hierboven beschreven altijd in jouw handen liggen. Het is niet zo dat de overledene als erflater de mogelijkheden heeft om je te beperken in je keuze. Het is altijd zo dat je dit zelf kan bepalen. Wel is het zo dat dit pas kan nadat de nalatenschap vrij komt. Je kunt dus niet op voorhand al zeggen dat je de nalatenschap niet gaat aannemen als de erflater nog in leven is. Pas wanneer de erfenis vrijkomt zal je voor de keuzes zoals die hiervoor beschreven zijn worden gesteld.

Alles goed afwegen

Het is van groot belang om alles eerst goed af te wegen. Wanneer je een keuze maakt, dan is die namelijk onvoorwaardelijk. Dat betekent dus ook dat je er de tijd voor krijgt om dit te doen. Het is bovendien zo dat de keuze over de gehele nalatenschap geldt. Het is niet zo dat je een deel wel aanvaardt en een deel niet. Wel is het zo dat er zaken die op het pad komen van de erfgenaam na het aanvaarden van de nalatenschap apart kunnen worden bekeken. Dit zijn toegevoegde voorwaarden die afzonderlijk nog te aanvaarden of verwerpen zijn. Let wel op welke zaken dat zijn.

Blijven bij de keuze

Het is essentieel om goed na te denken over de keuzes die je maakt. Ze zijn namelijk niet te herroepen. Er wordt vanaf het moment dat de keuze wordt gemaakt teruggerekend tot het moment waarop de nalatenschap is opengevallen. Er zijn ook geen gronden om het aanvaarden of verwerpen alsnog terug te draaien. Dit kan niet in het geval van een dwaling en ook niet in het geval van een benadeling van bijvoorbeeld de verschillende schuldeisers die in de nalatenschap zitten. De gemaakte keuze is de keuze die uiteindelijk altijd blijft staan in zulke gevallen.

Het maken van de keuze

Hoe maak je nu eigenlijk de keuze voor zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen? Eigenlijk is dit heel simpel. Je kunt het met behulp van een verklaring doen. Je geeft dan duidelijk aan wat je wilt doen en laat dit zo vastleggen. Je kunt ook handelen op een feitelijke wijze. Daaruit is dan een keuze te halen. Niets doen valt ook onder het maken van een keuze. Maak vooral zelf een goede afweging wat je wilt.

Hulp van een kenner krijgen

Het is niet gemakkelijk om een keuze te maken. Bedenk alleen al dat je in een bijzondere situatie zit omdat je ook aan het rouwen bent om het verlies van een dierbare. Het is dus zeker ook slim om dit allemaal niet alleen te doen. De hulp van een specialist kan in zulke gevallen veel goeds doen. Die kan je door het proces begeleiden. Daarmee kan je zeker zijn dat je de juiste keuze maakt hierin.

Wat te doen met het bedrag

Een erfenis is vaak een groot bedrag en vaak het kan zo zijn dat je er niet direct een idee bij hebt wat je ermee kan doen. Een aantal mensen kiest ervoor om dit op de bank te zetten of om te starten met beleggen of het verder uitbreiden van de al bestaande beleggingsrekening. Op die manier kan het meer waard worden en heb je nog even de tijd om alles op een rijtje te zetten.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren