Veel mensen hebben wel eens gehoord van inflatie mijn zijn zich niet direct bewust wat dat voor gevolgen heeft voor hun vermogen. Echter zouden mensen zich meer bewust moeten zijn van het feit dat inflatie er onopgemerkt voor zorgt dat je geld minder waard wordt. Een ander woord voor inflatie is geldontwaarding.
Ongeveer 70 jaar geleden kon je voor 1 euro nog een kilo aardappelen, een liter melk, een kilo suiker en 3 broden kopen. Als je nu naar de supermarkt gaat kan je voor 1 euro nog geen liter melk kopen. Voor hetzelfde geld kunt u een stuk minder kopen. Inflatie kan dus gevolgen hebben voor je vermogensgroei. Dat geldt vooral als je spaarrente lager is dan de inflatie. Dan lever je in en krijgt je ‘minder waar voor je geld’. Wat is inflatie eigenlijk en waar komt het vandaan?
Wat is inflatie?
Inflatie is een stijging van prijzen waardoor voor hetzelfde geld minder kunt kopen. De Nederlandsche bank probeert de inflatie te beperken tot zo’n 2%. Dat percentage lijkt het gunstigst te zijn voor de economische groei.
Hoe ontstaat inflatie?
Inflatie ontstaat als vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten. Is er een te klein aanbod en is er te veel vraag zal de prijs stijgen, dus als er schaarste is op iets zal dat de prijs opdrijven. Bij economische groei neemt de vraag over het algemeen toe.
Stijgende vraag
De stijgende vraag kan een oorzaak zijn van inflatie. In landen als China en India, grote opkomende markten stijgt de vraag. De industrie heeft meer grondstoffen nodig. Omdat de bevolking van China en India ook rijker wordt stijgt de vraag naar mooiere auto’s, luxere kleding, duurdere sieraden en bijvoorbeeld luxer voedsel. Voor die bevolking worden deze producten dus schaarser en daardoor ook duurder.
Een te klein aanbod
Een andere oorzaak van inflatie is een te klein aanbod van bijvoorbeeld zoet water of olie. Er kan zelfs een te kort aan arbeid ontstaan. Door de vergrijzing zullen de komende jaren veel mensen stoppen met werken. Of eerder stopen met werken als dat tot de mogelijkheden behoort. Dat kan ervoor zorgen dat de lonen stijgen en dat is voor een aanleiding voor inflatie aangezien de vraag naar producten stijgt omdat mensen meer te besteden hebben.
Er wordt meer geld uitgegeven
De overheid is daar niet altijd rouwig om. Als geld in waarde minder wordt daalt immers ook de waarde van de schuld. Voor landen met hoge schulden kan inflatie dus de druk van de ketel halen.
Wat is de invloed van inflatie?
De laatste jaren is de inflatie rond de gewenste 2% geweest, dit is anders dan in de jaren 70, toen zat het soms zelfs op 10%. Omdat de inflatie tegenwoordig wat lager is zijn mensen er ook een stuk minder mee bezig. Echter kan de inflatie altijd weer oplopen dus het is belangrijk om te zorgen dat het niet te veel van invloed zal zijn op je vermogen. De rente op je spaarrekening is zo laag dat het niet afweegt tegen de inflatie.
Je kunt je vermogen tegen inflatie beschermen door te starten met beleggen. Dit levert op de lange termijn meestal meer op dan sparen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar sparen tussen 1992 en 2012 dan was dat goed voor gemiddeld 3.6% (inderdaad de betere tijd qua spaarrente). Beleggen leverde in die periode bijna het dubbele op.
Benieuwd wat beleggen kan opleveren?
VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.
Deel dit bericht
Lees ook
