De coronacrisis laat wereldwijd zien dat er meer behoefte is aan flexibiliteit en schokbestendigheid. Met name de leveranciers komen kwetsbaar uit de bus.
Een meer positief gevolg van corona is dat de consumenten tegenwoordig vaker kiezen voor lokale producten.
Levering goederen ligt stil
Nog voordat de ernst van de coronacrisis in Nederland echt duidelijk was, waren er in de economie al duidelijke tekenen van het coronavirus te zien. De crisis begon in China en juist daar zitten belangrijke leveranciers. In Europa waren onderdelen van een stofzuiger of bestellingen van Ali Express niet meer leverbaar. Hoe zou dit verder moeten?
Veel grote bedrijven in het buitenland produceren hun producten, maar zetten deze ook in elkaar en verzenden deze naar bestemming. Alles kan tegenwoordig per schip, trein of vliegtuig vervoerd worden. Dit is ook een van de redenen waarom het coronavirus ervoor zorgde dat vanuit China niks meer geleverd kon worden.
De afhankelijkheid
De coronacrisis heeft zowel bedrijven als consumenten duidelijk de afhankelijkheid laten voelen van elkaar. De auto-industrie is bijvoorbeeld zo ver ontwikkeld, dat het geen onderdelen meer voorradig heeft. Het is volledig afhankelijk van de levering vanuit het buitenland. Op het moment dat er niet meer geleverd wordt, ligt de productie snel stil.
Een recent onderzoek van de Future Consumer Index van Ey laat zien dat 17% van de consumenten liever iets meer betaalt voor duurzaam geproduceerde producten. Deze groep geeft dan ook de voorkeur aan lokale en onafhankelijke merken. 59% van deze mensen geeft ook aan om na de coronacrisis meer lokaal te blijven kopen.
Belangrijke redenen voor de groeiende voorkeur naar lokale producten, komt voort uit de CO2 uitstoot en de slechte transparantie in vele productieketens. 40% van consumenten is bereid om hieraan ook meer uit te geven. Voor bedrijven wordt het dan ook steeds belangrijker om mee te groeien met deze nieuwe wensen. Veerkracht en flexibiliteit zijn belangrijk om met risico’s en aanpassingen om te gaan. Het geeft een indicatie van hoe schokbestendig een onderneming is.
Er zijn een aantal positieve en negatieve gevolgen van de coronacrisis ten aanzien van voorraden en productieketens:
Positieve gevolgen
Hieronder een overzicht van de positieve gevolgen van de coronacrisis kijkend naar de economie.
Groeiende en versnelde digitalisering
In het onderwijs en de gezondheidszorg is het in een stroomversnelling geraakt. Ook wordt het gebruikt om zwakke plekken in bevoorradingsketens op een rij te zetten.
Lokale producten
De voorkeur voor lokaal geproduceerde goederen is ook enorm gegroeid. Er is ook steeds meer aandacht voor de herkomst van voedsel
Inkomsten
Iedereen werd gedwongen om stil te staan bij je ‘sociaal contract’. Ofwel; wie helpt de kwetsbaren in barre tijden? Wat is een leefbaar loon?
Verduurzamen
De schone lucht in India waardoor de Himalaya toppen zichtbaar worden. De herstart van de economieën geeft ruimte voor duurzame investeringen die de energietransitie naar duurzame bronnen versnellen.
Gevolgen beleggen
Het coronavirus heeft er met beleggen voor gezorgd dat er veel paniek was onder de beleggers. In maart 2020 ging de markt wel 20% omlaag, maar een jaar later was dat verlies al volledig weg. Lees hier meer over de gevolgen van corona en beleggen.
Negatieve gevolgen
Hieronder een overzicht van de positieve gevolgen van de coronacrisis kijkend naar de economie.
Handel ligt stil
Het coronavirus heeft een flinke rem gezet op de internationale handel tussen verschillende landen.
Baanverlies
Vele mensen zijn door het coronavirus hun baan verloren. Vooral het toerisme, de entertainment en de culturele sector hebben het zwaar te leiden gehad. Daarbij zijn er ook veel minder seizoenswerkers beschikbaar om te helpen bij de oogst. Hierdoor rotten verschillende gewassen weg op het land.
Slecht transport
Producten die gevoelig zijn voor bederf, zoals bloemen, planten en fruit, kunnen niet snel genoeg of minder vaak worden vervoerd door strenge grenscontroles en restricties binnen het lucht of vrachtvervoer.
Incomplete producten
Vanwege de belemmeringen in de productieketens, konden onderdelen voor producten vaak niet snel genoeg of helemaal niet meer geleverd worden. Hierdoor kunnen producten niet meer worden geproduceerd
Sterk in de schoenen voor de toekomst
Vele bedrijven zijn vanwege de coronacrisis meer kritisch gaan kijken naar hun productieproces. Ze streven ernaar om het meer schokbestendig te maken en om voldoende aanpassingen te doen om in de toekomst tijdens een crisis goed te blijven functioneren. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt welke bedrijven flexibel en veerkrachtig zijn en welke niet. Daarnaast hebben de bedrijven ook meer tijd en energie in het duurzame stuk gestoken om hier beter voor de dag te komen.
Bedrijven die hun productieketen spreiden over verschillende landen blijken beter bestand tegen andere toekomstige gebeurtenissen. Dit klinkt misschien gek met de ‘deuken’ in de leveringsprocessen. Maar met de klimaatveranderingen en mogelijke rampen die hierbij komen kijken, zal spreiding over verschillende landen ervoor zorgen dat bedrijven hier minder onder leiden. Lees hier meer over de trend van duurzaamheid.
Benieuwd wat beleggen kan opleveren?
VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.
Deel dit bericht
Lees ook
