Beleggen in producten met een hefboomeffect stelt een belegger in staat om met een relatief bescheiden investering in te spelen op een koersstijging of -daling. De hefboom vergroot de impact van een stijging of daling. Dit opent de deur voor hoge winsten, maar het brengt u ook in gevaar. Dit is wat u moet weten over beleggen met een hefboom.

Wat zijn hefboomproducten?

Een hefboomproduct is een financiële dienst die zeer ingewikkeld is en waarmee je met een relatief bescheiden investering aanzienlijke winsten kunt maken. Omdat hefboomproducten zo ingewikkeld zijn en aanzienlijke gevaren met zich meebrengen, worden ze niet aanbevolen voor beginners. Als u net begint, zijn obligaties of een beleggingsfonds misschien de ideale optie voor je.

Hoe hoger de hefboom, hoe sneller de waarde van een financieel instrument kan stijgen of dalen ten opzichte van de onderliggende waarde. Een Turbo en een CFD zijn voorbeelden van producten met een hefboomeffect.

Hoe werkt een hefboomproduct?

Wanneer je als belegger belegt en gebruik maakt van hefboomwerking, betaalt je slechts een fractie van de waarde van het product. De emittent financiert de rest, waarbij rente in rekening kan worden gebracht. Dit stelt je in staat om met weinig geld zeer grote investeringen te doen.

Beschouw een product met hefboomwerking met een nominale waarde van €5 en een onderliggende waarde die €20 waard is. De aanbieder financiert in dit geval $15. Als de onderliggende waarde $21,50 bereikt, zullen de rente-inkomsten met 7,5% stijgen. In deze situatie stijgt je hefboom van € 5 naar € 6,50 (een stijging van 30%).

Het risico bestaat dat het omgekeerd werkt. Als de onderliggende waarde daalt met bijvoorbeeld 7,5%, zal je hefboomproduct slechts €3,50 waard zijn. Om je verliezen te beperken, kunt je een stop loss inbouwen.

Voordelen van hefboomproducten

Activa met hefboomwerking zijn aantrekkelijk voor beleggers en bieden verscheidene voordelen. Hieronder volgen de belangrijkste voordelen voor je.

Stop loss

Stop loss zijn vaak beschikbaar bij hefboomproducten. Als de onderliggende waarde tegen u beweegt, kunt u van tevoren een stop loss instellen op het moment dat u uw hefboomproduct wilt verkopen. Op die manier kunt u op voorhand bepalen hoeveel geld u zult verliezen. In de meeste gevallen voorziet de aanbieder in een stop loss, zodat geen enkele belegger niet meer dan zijn inleg kan verliezen.

Kleine investering

Met producten met een hefboomeffect is het mogelijk om met een minimale investering te beginnen en toch een goed rendement te behalen. Omdat de aanbieder een deel van het product financiert.

Hoog rendement

Het rendement is procentueel veel hoger dan de werkelijke stijging van het onderliggende activum, aangezien een deel van de financiering door de leninggever wordt betaald. Benieuwd naar een realistisch rendement?

Risico’s van hefboomproducten

Hefboomproducten bieden een aantal mooie voordelen en hoge rendementen, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

Volatiliteit

Omdat u met een hefboomproduct slechts een deel van de onderliggende waarde koopt en een deel ervan zelf moet financieren, heeft een stijging of daling van de onderliggende waarde een grote impact op uw belegging. Dit kan gunstig zijn en goede rendementen opleveren, maar het kan ook nadelig zijn en leiden tot het verlies van een aanzienlijk percentage van uw geld. Let dus goed op de volatiliteit en beleggen.

Rente

Als u een product met hefboomfinanciering hebt, wordt u gewoonlijk rente aangerekend op het door de aanbieder gefinancierde gedeelte. Als u een product met hefboomfinanciering gedurende lange tijd aanhoudt, kan deze rente aanzienlijk zijn.

Waarom beleggen in hefboomproducten?

De voornaamste reden waarom beleggers beleggingen met een hefboomeffect kiezen, is het potentieel voor hoge rendementen. Wees altijd op uw hoede voor de gevaren die gepaard gaan met beleggingen in instrumenten met een hefboomeffect.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren