Beleggen, risico en rendement het heeft allemaal met elkaar te maken. Maar we zijn allemaal benieuwd wat voor rendement we kunnen verwachten of wat een realistisch rendement is? Bestaat er iets als een gemiddeld rendement? En welke verschillende rendementen zijn er?

Het voorspellen van de markt is erg lastig en zelfs de beste beleggingsadviseurs kunnen dit niet. Ze koersen van de beurs hebben veel invloed op het rendement dat je maakt en deze koersen zijn zo lastig te voorspellen. Denk maar aan Covid19, een tweet van Trump, de handelsoorlog tussen China en Amerika, Brexit en dan zijn er nog veel meer dingen van invloed op de bewegingen van de markt. Maar wat kan je dan wel verwachten van beleggen?

Gemiddeld rendement

Als je gaat nadenken om te starten met beleggen zou het fijn zijn om ergens een indicatie te hebben wat het zou kunnen opleveren, dit kan je op onze tool op de homepage vinden. De tool is zo opgebouwd dat je het rendement aan de hand van je inleg en je risico kan achterhalen van de afgelopen jaren.

Voorbereiding

Voor we het over het realistisch rendement gaan hebben is het goed dat je eerst een financieel overzicht hebt van je uitgaven en inkomsten. Als je elke maand geld overhoudt is dit een kans om in te stappen in de wereld van beleggen. Daarnaast loop je met beleggen altijd het risico om je geld kwijt te raken, hoe veel ervaring je ook hebt met beleggen. Zelfs de grote beleggingspartijen zijn niet in staat de markt te voorspellen.

Risico en rendement

Met beleggen loop je een groter risico dan als je gaat sparen. Het nemen van dit risico drukt zich uit in rendement. Zo kan je met sparen tegenwoordig een rendement halen van hoogstens 0,5%, met beleggen kan dat rendement per jaar sterk verschillen, maar over de lange termijn is 3% wel haalbaar.

Verwachte rendementen

De daling van de rente is de afgelopen jaren van invloed geweest op de rendementen in de beleggingswereld. Een jaar of 15 geleden was de spaarrente nog boven de 3% en tegenwoordig is dat dus maar 0,5% of zelfs nog minder. De dalende rentes hebben weer invloed op de obligaties omdat die weer in relatie staan met elkaar, nieuwe leningen hebben een steeds lagere rente, de waarde van de bestaande obligaties met een relatief hoge rente is gestegen.

Gemiddeld rendement op aandelen

Als we luisteren naar wereldberoemde handelaar Warren Buffet zou het gemiddelde rendement op aandelen tussen de 5% en 7% zitten. Op de lange termijn blijkt beleggen één van de meest renderende beleggingen die je kunt nemen. Over de afgelopen 100 jaar deden aandelen het beter dan andere beleggingsvormen.

Realistisch rendement op vastgoed

Een beleggingscategorie waar ook veel mensen in investeren is vastgoed. In de praktijk blijkt dat het gemiddelde rendement tussen de 3% en 7% ligt. Ook blijkt dat het rendement erg kan verschillen, denk maar aan de daling van de huisprijzen tijdens de kredietcrisis in 2008.

Gemiddeld rendement op AEX

De AEX is de bekendste beurs in Nederland en de cijfers van de afgelopen jaren zijn als volgt:

  • 2015: 4%
  • 2016: 9%
  • 2017: 13%
  • 2018: -10%
  • 2019: 24%
  • 2020: 3%

Wat is een realistisch rendement?

Het realistisch rendement is dus afhankelijk van de beleggingscategorie waarin je wilt gaan beleggen; aandelen, obligaties, grondstoffen, cryptocurrency of meerdere combinaties. Elke categorie heeft zijn eigen risico en zijn eigen passende rendement daarbij. Als je het ruim neemt kan je ervan uitgaat dat je over een looptijd van 10 jaar wel gemiddeld tussen de 2% en 5% rendement kan maken op jaarbasis. Zo was 2019 bijvoorbeeld een top jaar voor de beleggingswereld, in het Corona jaar 2020 kwam ook een goed herstel. Als we kijken naar 2018 dan was dat weer een slechter jaar.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren