Als je gaat starten met beleggen is het goed om te beseffen dat je risico loopt dat je geld minder waard kan worden. De kans dat je geld minder waard zal worden zal een stuk kleiner zijn als je weet waar je moet beginnen en helder hebt wat je kan verwachten als je gaat beginnen met beleggen. Voor je een start gaat maken met beleggen is het belangrijk inzicht te hebben in je inkomsten en uitgaven. Als uit dit financiële overzicht blijkt dat je maandelijkse nauwelijks tot geen geld over hebt is het verstandig nog even niet te beginnen met beleggen. Mocht uit het overzicht blijken dat je maandelijks genoeg over hebt en ook je financiële buffer is goed gevuld, dan kan je overwegen te starten met beleggen.

Het verschil tussen sparen en beleggen

We gaan eerst even terug naar het verschil tussen sparen en beleggen. Als spaarder weet je precies waar je aan toe bent, je geld staat op de spaarrekening en af en toe ontvang je van de bank een mail over de hoogte van de spaarrekening. Verder zal je geld er altijd veilig staan door de garantie die de overheid geeft aan banken. Je geld zal echter niet snel meer waard worden, mede door de lage rentestanden. Bij beleggen heb je de zekerheid dat je geld veilig is niet. Je kan zelfs een deel van je inleg verliezen en als je rendement maakt is de hoogte daarvan geen garantie die vooraf gegeven kan worden. Als beloning voor het risico dat je loopt bij beleggen zal het rendement mogelijk hoger liggen dan dat van een spaarrekening. Het is overigens zo dat je niet hoeft te kiezen tussen sparen of beleggen, je kan het perfect combineren.

Rendement en risico

Rendement en risico zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden bij beleggen. De hoogte van het rendement wordt tot op zekere hoogte bepaald door de hoogte van het risico wat je wilt lopen. Als je een profiel kiest waar aandelen sterk in zijn vertegenwoordigd in vergelijking met obligaties is dit een hoog risicoprofiel en zal je meer kans hebben op een hoger rendement. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om deze risico’s tot te beperken. Zo kan je ervoor kiezen om gespreid in te stappen bij beleggen of om periodiek te gaan beleggen. Ook kan het geen kwaad om te checken of de beleggingspartij onder toezicht staat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ben je benieuwd wat beleggen je kan opleveren? Maak hier een berekening.

Zelf of laten beleggen

Het belangrijkste weet je nu; risico en rendement gaan hand in hand en je kan het risico beperken door te spreiden. Er zijn verschillende manier om te starten met beleggen; je kan zelf beleggen of iemand voor je laten beleggen. Beide hebben voor- en nadelen, het belangrijkste is om de manier te kiezen die bij jouw wensen aansluit. Zo is laten beleggen interessant als je niet zoveel verstand van beleggen hebt, het nadeel hierbij zijn de kosten. Bij zelf beleggen kan je zelf alles aankopen en verkopen, het nadeel hierbij is dat het tijd kost en je hebt kennis van de financiële markten nodig.

Benieuwd geworden naar beleggen?

Bekijk wat het kan opleveren | Vul je start bedrag in

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren