Volatiliteit is een van de belangrijkste concepten in het moderne beleggen. Het stelt beleggers in staat geld te verdienen in zowel stijgende als dalende markten. Maar het kan ook een bron van grote risico’s zijn voor degenen die het niet begrijpen. In dit artikel definiëren we volatiliteit, leggen we uit waarom het belangrijk is, en bekijken we hoe je het kunt gebruiken in jouw voordeel.

Volatiliteit is een maatstaf voor de mate waarin de prijs van een effect schommelt. Zij wordt gewoonlijk gemeten aan de hand van de standaardafwijking van het rendement over een bepaalde periode. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico. Maar het betekent ook dat er meer potentieel is voor rendement.

Waarom is volatiliteit belangrijk voor beleggers?

Volatiliteit is belangrijk omdat het beleggers een maatstaf biedt voor het risico dat aan beleggen in een bepaald effect is verbonden. Hoe hoger de volatiliteit, hoe groter het risico. Maar het betekent ook dat er meer potentieel is voor rendement. Volatiliteit kan dus zowel een bron van risico als van kansen zijn.

Hoe kunnen beleggers volatiliteit in hun voordeel gebruiken?

Er zijn een aantal manieren waarop beleggers volatiliteit in hun voordeel kunnen gebruiken. Een daarvan is effecten te kopen wanneer ze ondergewaardeerd zijn en ze te verkopen wanneer ze overgewaardeerd zijn. Een andere manier is om te beleggen in effecten die minder volatiel zijn dan de markt als geheel. Dit kan helpen voor het risico van de portefeuille. Ten slotte kunnen beleggers derivaten gebruiken om zich in te dekken tegen volatiliteit of om erop te speculeren. Het is dus niet te zeggen of het handig is om te starten met beleggen als de markt volatiel is.

Wat zijn de risico’s van beleggen in volatiele effecten?

Het belangrijkste risico van beleggen in volatiele effecten is dat de koers sterk en onverwacht kan dalen. Dit kan tot verliezen leiden. Een ander risico is dat de volatiliteit zo hoog kan zijn dat het moeilijk wordt om de toekomstige koersbewegingen van een effect te voorspellen. Dit kan het moeilijk maken om geld te verdienen in zowel stijgende als dalende markten.

Volatiliteit is een van de belangrijkste concepten in het moderne beleggen. Het stelt beleggers in staat om geld te verdienen in zowel stijgende als dalende markten, maar kan ook een bron van grote risico’s zijn.

Soorten volatiliteit

Historische volatiliteit (ook wel statistische volatiliteit genoemd) en impliciete volatiliteit zijn de twee vormen van volatiliteit. De volatiliteit in het verleden van de onderliggende waarde wordt de historische volatiliteit genoemd. De impliciete volatiliteit is de toekomstige variantie die kan worden geschat op basis van de optieprijzen. De optieprijzen zullen stijgen als beleggers meer beweging verwachten, en ze zullen dalen als ze minder marktturbulentie verwachten. 

Bèta

De bèta is een getal dat aangeeft hoe volatiel een financieel product is in vergelijking met zijn referentie-index. Een referentie-index, zoals de AEX voor de prijs van Shell, is een voorbeeld van zo’n referentie-index. De bèta ligt altijd tussen 0 en 2, waarbij 1 neutraal is in het midden. Bijvoorbeeld, de bèta van een aandeel is 0.

Volatiliteitsindex

Wat is een volatiliteitsindex, en wat stelt hij voor? Een volatiliteitsindex geeft de verwachte volatiliteit op de financiële markten (bijvoorbeeld de aandelenmarkt) over een bepaalde periode weer. De VIX en de VSTOXX zijn twee voorbeelden van volatiliteitsindexen. Volatiliteitsopties worden ook wel “volatiliteitsopties” genoemd.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren