Voordat we deze vraag beantwoorden, wil we een onderscheid maken tussen beleggen op lange termijn en op de korte termijn. Risicobeheer is van cruciaal belang bij beide vormen van beleggen, vooral bij de laatste vorm.

We herhalen graag Warren Buffett’s sentimenten als het gaat om lange termijn beleggen: “Onze ideale houd periode is voor altijd. Anders gezegd, met voldoende diversificatie (misschien wel de enige gratis lunch in de financiële wereld) en een voldoende lange aanhoudingsperiode, zullen de rendementen voldoende zijn. Dus voor de langetermijnportefeuille.

Het is echter niet van toepassing op het – ongetwijfeld – mindere deel van de portefeuille dat actief wordt verhandeld. Hier is het van cruciaal belang er (meer) bovenop te zitten en de beruchte “bleeder” te vermijden. Want juist die één of twee bleeders kunnen een verder uitstekend resultaat ruïneren.

Verschillende fases van verlies nemen

Wetenschappelijk onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat het verliezen van 1000 dollar tweemaal zoveel pijn doet als het winnen van hetzelfde geldbedrag plezier geeft. Dit impliceert dat we ons financieel in een moeilijke situatie bevinden. Financieel, maar vooral emotioneel, omdat we dan lijden ervaren. En als het op pijnbestrijding aankomt, gebruiken de meeste mensen dezelfde techniek.

Fase 1

De eerste stap is te doen alsof wat je kwetst niet echt is (en bidden dat het goed komt). Dit negeren blijkt uit het aantal keren dat een normale klant inlogt. Als de beurs stijgt, loggen er meer gebruikers in dan wanneer hij daalt. Je bent hier waarschijnlijk zelf mee bekend. Er is een goede kans dat hetzelfde doet.

Fase 2

Woede is het tweede stadium. Het is nu tijd voor de klassieke attributiefout. Wanneer de dingen verkeerd gaan, schrijven mensen hun succes meestal aan zichzelf toe; maar wanneer ze slagen, is dat te wijten aan een andere oorzaak. En wanneer je aandelen verliest, moet er een zondebok zijn omdat er iets fout is gegaan en die “moet” je vinden.

Fase 3

Voor veel mensen eindigt het proces hier. Zij blijven boos en blijven achter met een aanzienlijk verlies. Er is ook een aanzienlijk aantal mensen dat zich afvraagt: “Wat kan ik hiervan leren? Wat ging er mis en hoe kan ik voorkomen dat het nog eens gebeurt?” Deze mensen accepteren niet alleen de realiteit (waar ze ongelukkig over zijn), maar ze zijn ook bereid om te leren van hun fouten.

Een van die inzichten zou kunnen zijn: voor het actieve gedeelte van mijn portefeuille moet ik verliezen tijdig afkappen. Kortom wanneer je gaat starten met beleggen is het altijd ook goed om de andere kant van de medaille goed te kennen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren