Je bent aan het beleggen omdat je meer vermogen uit je huidige vermogen wilt halen. Het liefst loop je zo min mogelijk risico en beleg je op een veilige manier, maar is het wel mogelijk om veilig te beleggen? En als je dat doet waar gaat dat dan ten koste van?

Als je gaat of al aan het beleggen bent zitten er altijd risico’s aan verbonden. Risico en rendement gaan hand in hand. Als je wilt berekenen wat beleggen je kan opleveren zal je ook een gewenst risico en inleg moeten opgeven. Hoe een hoger risico je kiest, hoe hoger je rendement kan zijn. In dit artikel geven we een aantal tips om zo veilig mogelijk te beleggen, hoe mooi het ook klinkt is het begrijpen uitermate belangrijk. Dit kunnen tips zijn voor zowel bestaande beleggers als beginnende beleggers. Veilig beleggen betekent op de hoogte zijn van de gevaren en deze minimaliseren.

Veilig beleggen begint met een plan

Als je gaat starten met beleggen is het hebben van een plan iets wat je sturing en richting geeft om het doel te bereiken. In het plan kun je opnemen hoeveel geld je kunt beleggen, dit kan je uitrekenen als je een goed overzicht hebt van inkomsten en uitgaven. Daarnaast kan je in het plan opnemen voor welke termijn je wilt gaan beleggen en wat uiteindelijk je doel is om te behalen met beleggen.

Spreiden is veiligheid

Het spreiden van je beleggingsportefeuille is key als we het hebben over veilig beleggen. Beleggen in één product is één van de onveiligste manier om te beleggen, zie het als wedden op één paard. Door je inleg te spreiden in de verschillende assets en verschillende regio’s beperk je dit risico. Daarnaast is het spreiden qua instappen, ook wel maandelijks of periodiek beleggen genoemd een risicobeperking.

Garantie op hoog rendement

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Er zijn verschillende beleggingspartijen die een hoog rendement garanderen. Dit is vaak iets wat te mooi is om waar te zijn, een rendement kan je niet garanderen. Vaak kan je op de website wel achterhalen wat de rendementen in het verleden waren.

De keuze voor de juiste beleggingspartij

Let op bij de keuze voor een beleggingspartij dat deze een vergunning van de AFM heeft. Er zijn altijd partijen die uit zijn op je geld en die helemaal niet bezig zijn met het beleggingsdoel wat je hebt. Maak een keuze door goed te kijken naar de kosten en de rendementen van een beleggingspartij. De kosten van een beleggingspartij kunnen namelijk een flink effect hebben op het rendement.

De juiste beleggingsvorm

Naast de keuze voor de juiste beleggingspartij kan je ook kijken naar de juiste beleggingsvorm. Dit is weer afhankelijk van de kennis dit je hebt met betrekking tot de beurs, de markt en de tijd die je hebt om hier up to date in te blijven. Zo kan je kiezen voor de opties; vermogensbeheer, laten beleggen of zelf beleggen.

Blijf de baas over je emoties

Naast alle tips die we hebben gegeven is het ook belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en je emoties de baas te blijven. De beurs kan van de een op de andere dag een klap krijgen, zoals nu in de corona-tijd. Echter is het belangrijk dat je kijkt naar je plan waarin je een doel voor de lange termijn hebt gezet, stap dus niet direct uit bij een daling van de portefeuille.

Starten met veilig beleggen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren