Je wilt graag je vermogen laten groeien maar twijfelt of beleggen de juiste optie is? Bekijk dan snel de onderstaande 7 tips om tot een succesvolle beleggingsstrategie te komen.
Als je besloten hebt om te gaan beleggen hangt het succes af van allerlei verschillende factoren. Het is belangrijk dat je zo goed mogelijk bent geïnformeerd voor je gaat starten met beleggen.
1. Geld
Dit is het allerbelangrijkste, geld. Als je gaat beleggen is het belangrijk om te starten met geld wat je niet direct nodig hebt. Denk hierbij aan spaargeld wat je over hebt, geld wat je overhoudt uit je salaris of bijvoorbeeld je vakantiegeld. Daarmee kan je bijvoorbeeld mooi periodiek gaan beleggen. Een andere belangrijke regel: beleg nooit met geld dat je geleend hebt.
2. Beleggen is geen doel
Beleggen is een middel om een bepaald beleggingsdoel te behalen. Denk daarom vooraf goed na over een doel wat je hebt. Als je namelijk weet waarvoor je aan het beleggen bent pas je daar ook de termijn op aan. Een beleggingsdoel kan bijvoorbeeld zijn een nieuwe auto maar ook een groter doel als, eerder stoppen met werken.
3. Kennis en ervaring
Als je nog niet zo thuis bent in het beleggen zijn er genoeg mogelijkheden om meer te weten te komen over beleggen. Op het internet kan je allerlei websites vinden die je informatie geven over beleggen. Daarnaast kan je ook altijd bij een financieel adviseur of je bank terug om hier advies over in te winnen. Mocht je wel genoeg ervaring hebben in beleggen dan kan je direct starten of wellicht zelf aan de slag gaan met handelen.
4. Beleggingstermijn en discipline
Het is zo dat hoe langer je het geld kan missen hoe gunstiger dit is. Beleggen voor de lange termijn brengt namelijk het minste risico met zich mee. Tevens duurt het bij beleggen ook een tijd voor dat je echt kapitaal op hebt gebouwd. Het rendement op rendement effect heeft voor de lange termijn het meeste effect. Je bent als belegger dan ook echt met een lange termijn doel bezig.
Hierin is het onderdeel discipline van groot belang. Veel mensen laten zich leiden door hun emoties, vooral als het over geld gaat. Kies daarom voor een strategie die bij je past in zowel goede als slechte tijden op de beurs.
5. Het moment van instappen
Dit is een vraag die veel beleggers hebben, wanneer is het juiste instapmoment? Het juiste moment om in te stappen met beleggen is niet te timen. Als je het risico wil spreiden is het verstandig om periodiek te gaan beleggen, zo stop je elke keer een bedrag in je beleggingspotje en heb je nooit de boot gemist met instappen.
6. Het risico spreiden
Als je gaat beleggen is er een mogelijkheid dat je geld minder waard zal worden. Het is belangrijk om te beseffen; hoe meer rendement je wilt maken, hoe meer risico je loopt. Een goede spreiding in je beleggingen is een voorbeeld van risicospreiding. Gaat het bij de ene belegging net wat minder, dan kan de andere dit wellicht compenseren.
7. Tijdsbesteding en interesse
Als je gaat beleggen is het goed om eerlijk te zijn tegen jezelf over de interesse die je hebt in beleggen en de tijd die je erin wilt gaan steken. Als je er zelf veel tijd in wilt steken dan is de optie zelf beleggen interessant. Als de interesse niet zo groot is of je steekt er weinig tijd in, dan kan je er wellicht beter voor kiezen om het beleggen over te laten aan een expert.
De tijd zal zijn werk doen…
Stel je legt iedere maand een bedrag in van 100 euro. Na 10 jaar beleggen met een verwacht rendement van 5% is je inleg gestegen van 12.000 euro naar 15.436 euro. Het rendement bedraagt dan 3.436 euro in 10 jaar. Dat is bijna 30% van je inleg.
Kies je ervoor om het nog een 10 jaar te laten staan dan zie je het rendement op rendement effect. Je inleg zal dan 24.000 euro zijn en met een verwacht rendement van gemiddeld 5% zal de totale waarde 40.580 euro zijn. Dat is dus 16.580 euro rendement ten opzichte van het bedrag wat je hebt ingelegd, dat is bijna 70%.
Benieuwd wat beleggen kan opleveren?
VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.
Deel dit bericht
Lees ook
