Er zijn verschillende stop loss orders welke je kunt gebruiken om (te) grote verliezen te beperken. Ik wil je ook laten zien dat de aanbevelingen van beursexperts voor een stop loss order van zo’n groot bedrag zowel uw nuttigste vriend als je ergste tegenstander kunnen zijn.

Toch geloof ik nog steeds dat een rotsvast stop loss-niveau van cruciaal belang is om op regelmatige basis geld te kunnen verdienen met beleggen. Dit beschermt je tegen jezelf als belegger door ervoor te zorgen dat je niet de mogelijkheid hebt om je inzet te laten varen en je verliezen op te bouwen. Let op dat beleggen ook risico’s met zich meebrengt en de inleg verloren kan gaan. 

Wat betreft de stop loss orders kan je kiezen uit de volgende:

  • stop loss order (STP)
  • stop limiet order (STP LMT)
  • trailing stop order (TRAIL)

Wat is een stop loss order (STP)? 

Met een stop-loss order, kunt u het punt bepalen waarop u uw verlies wilt accepteren. Hierdoor hoeft u niet voortdurend alle koersen te volgen. Wanneer de stopprijs wordt geraakt, wordt uw order onmiddellijk gekocht/verkocht tegen de marktprijs. Dit ordertype is dus bijzonder geschikt voor beleggers die hun posities niet voortdurend kunnen of willen controleren, hier kan je ook eventueel een vermogensbeheerder voor kiezen. Wanneer u een stop loss order plaatst, zegt u in wezen dat u bereid bent om uw positie tegen een bepaalde prijs te verkopen. Deze prijs staat bekend als de stopprijs. Zodra de stopprijs bereikt is, zal uw order uitgevoerd worden tegen de verkoopprijs.

Wat is een stop limiet order (STP LMT)? 

Een stop limiet order (STP LMT) is hetzelfde als een stop loss order, met de uitzondering dat in plaats van een markt order, een limiet order wordt geplaatst wanneer de door u gekozen stopprijs wordt bereikt. Het voordeel is dat u erop kunt vertrouwen dat u geen hogere prijs zult betalen dan de door u ingestelde limietprijs. Het grote nadeel is dat er is geen garantie dat uw order zal worden uitgevoerd, aangezien het alleen zal worden uitgevoerd tegen de limietprijs of beter. Hou er rekening mee dat een stop limiet order pas wordt getriggerd wanneer de stopprijs wordt bereikt. Het order zal dan enkel worden uitgevoerd tegen de limietprijs of beter. Indien de marktprijs uw limietprijs niet bereikt, zal uw order nier verkocht worden.

Wat is een trailing stop order (TRAIL) precies?

Een trailing stop order (TRAIL) is een kooporder waarvan de stopprijs is vastgesteld op een vast bedrag of percentage onder de huidige waarde (voor long posities). Het stop loss order stijgt mee met het vooraf bepaalde bedrag/percentage als de koers stijgt. Als de koers echter daalt, daalt het stop loss order niet. Deze optie beperkt potentiële verliezen, maar beperkt ook de potentiële winsten. Met een stop-loss order, kunt u het punt bepalen waarop u uw verlies wilt accepteren. Zo hoeft u niet voortdurend alle koersen te volgen. Wanneer de stopprijs wordt geraakt, wordt uw order onmiddellijk gekocht/verkocht tegen de marktprijs.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren