Er zijn verschillende manieren om te gaan beleggen. Je kan ervoor kiezen om zelf je beleggingen te selecteren of om alles uit te besteden aan deskundigen. Ook kan je kiezen voor beleggen met fondsbeleggen of in losse aandelen.

Het is belangrijk dat je bij het maken van deze keuze een optie kiest die bij jou past. Dit is afhankelijk van de tijd die je in beleggen kunt en wilt steken, ook is het belangrijk om te beseffen wat je kennis is van beleggen. Hieronder zullen we wat meer toelichting geven zodat je een goede keuze kunt maken om te starten met beleggen en je vermogen te laten groeien.

Zelf beleggen

De naam zegt het al, je bent zelf verantwoordelijk voor je aan- en verkoop van je beleggingen. In het verleden kon je dat samen met de adviseur van de bank doen, maar het traditionele beleggen heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling ondergaan.

De opkomst van het internet heeft ervoor gezorgd dat mensen snel en gemakkelijk informatie kunnen verzamelen. Aan de hand van verschillende rekenmodellen en andere online hulpmiddelen kan je tegenwoordig zelf een beleggingsplan of portefeuille samenstellen. Alles gaat volledig online via het internet.

Als je zelf gaat beleggen kost dat tijd. Het is ook verstandig om enige belangstelling, ervaring en kennis van de markt te hebben. Echter krijg je er ook wat snelheid en gemak voor terug. Het is vaak ook goedkoper omdat je er geen advieskosten voor hoeft te betalen.

Kies je voor de optie zelf beleggen dan bepaal je zelf hoe je beleggingsportefeuille eruit komt te zien. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor individuele aandelen. Je kan ook je portefeuille vullen met beleggingsfondsen, maar dan ben je daar wel tijd aan kwijt.

Er zijn ook kant en klare vermogensfondsen, een complete oplossing voor je vermogen waarbij je alleen de keuze hoeft te maken voor een risico. Een fondsmanager is dan de beheerder van je beleggingen en maakt de financiële keuzes. Zelf hoef je alleen af en toe te kijken op het nog past bij je situatie.

Voordelen zelf beleggen: gemak, snelheid & goedkoper.
Nadelen zelf beleggen: kost tijd, kennis van de markt & ervaring

Lees hier meer over zelf beleggen.

Uitbesteden en laten doen

Het alternatief voor zelf beleggen is dat je het beleggen gaat uitbesteden of die samen met bijvoorbeeld een financieel adviseur gaat doen. Er zijn veel mensen die weinig tijd willen of kunnen besteden aan het beheren van hun beleggingen en het erover nadenken al moeite kost. In dat geval is het verstandig om je beleggingen te laten beheren. Dit heet: vermogensbeheer.

Je geeft hierbij het vertrouwen aan een beheerder die voor je zal beleggen. Je maakt daarbij afspraken over de manier van rapporteren, het beheer van het geld en de vrijheid die een vermogensbeheerder heeft bij het aan- en verkopen. Aan de vermogensbeheerder de plicht om deze zaken in een gesprek met jou te bespreken en vast te lasten leggen. Bij veel partijen kan je je vermogen op verschillende manieren laten beleggen. Denk hierbij aan een portefeuillesamenstelling, het minimumbedrag om in te stappen of een combinatie met private banking.

Let goed op dat de kosten van een vermogensbeheerder verschillen per aanbieder zo is het goed om te kijken naar de variabele kosten en de vaste kosten die een aanbieder hanteert, sommige vragen ook nog een prestatievergoeding.

Lees het meer over vermogensbeheer of laten beleggen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren