Met de stijgende prijzen van grondstoffen, levensonderhoud en energie is de inflatie hard opgelopen. Maar nu ook de economische groei aan het afnemen is, stevenen we langzaam af op een zeldzaam scenario: “Stagflatie”

Wat is stagflatie?

Met een oplopende inflatie (hoge prijzen) en een stagnerende economie (lage economische groei) ontstaat het fenomeen Stagflatie. Deze twee componenten betekenen helaas een doemscenario voor de economie, waarbij centrale banken de grip kwijt raken.

De gevolgen hiervan kunnen invloed hebben op de huizenprijzen, arbeidsmarkt en staatsschulden.

Wat kan de geschiedenis ons leren?

De economie hapert en er is een hoge werkloosheid. De term werd voor het eerst gebruikt in de jaren zeventig, toen het Verenigd Koninkrijk met dit verschijnsel te maken kreeg.

Er zijn een paar belangrijke dingen die we in gedachten moeten houden. Ten eerste, in periodes van stagflatie hebben centrale banken de neiging om de rente te verhogen, wat vervolgens een negatief effect kan hebben op de aandelenmarkt.

Ten tweede, hoewel aandelen het minder goed doen tijdens periodes van stagflatie, hebben ze het doorgaans beter gedaan dan andere beleggingscategorien, zoals obligaties of cash. Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat elke situatie uniek is, er is geen standaardaanpak voor beleggen tijdens periodes van stagflatie.

Waar moet ik in beleggen tijdens stagflatie?

Als u zich zorgen maakt over stagflatie, zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw portefeuille te beschermen.

Eén manier is beleggen in goud en zilver. Deze edele metalen worden van oudsher gezien als een veilige haven in tijden van economische onrust

Een andere manier om uw portefeuille te beschermen is door uw beleggingen te diversifiëren. Dit betekent dat u moet beleggen in verschillende beleggingscategorien, zoals aandelen, grondstoffen en onroerend goed

Niemand weet zeker wat er zal gebeuren als de economie in een periode van stagflatie terechtkomt. Maar door enkele stappen te ondernemen om uw portefeuille te beschermen, kunt u de impact op uw financieel welzijn minimaliseren.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren