Beurswijsheden kunnen op het eerste gezicht amusant lijken, maar hebben vaak een serieuze ondertoon. Vorige week behandelde ik een lijst van prominente beurscitaten. Vandaag ga ik dieper in op een van de bekendste beursgezegden: “Verkoop in mei en vertrek, maar denk eraan om in september terug te keren” Deze populaire uitdrukking onder beleggers stelt dat

Is er iets waar van het gezegde dat de maand mei een slechte naam heeft? Aangezien we in mei zijn, rijst de vraag of er enige waarheid schuilt in dit gezegde. De laatste decennia is er veel onderzoek naar gedaan. En sommige daarvan lijken het adagium meteen te bevestigen. Is het tijd om te verkopen.

Waar komt sell in may vandaan?

De uitdrukking “in de zomer, op hun landgoederen” zou zijn ontstaan toen notabelen – vroeger werd alleen door artsen, burgemeesters en notarissen geïnvesteerd – in de zomer op hun landgoederen ondergedoken waren en pas tegen de herfst naar de stad terugkeerden om zaken te doen en (aandelen)handel te drijven.

De verkoop van een deel van de beleggingsportefeuille om een zomervakantie te financieren – of, als een beetje extra geld om te reizen – wordt soms aangehaald als een mogelijke oorzaak voor lagere rendementen in de zomer en dus als een bevestiging van de beurswijsheid. Tijdens de zomer zouden beleggers hun risico’s liever beperken omdat ze niet bezig kunnen of willen zijn met

Het Halloween-effect

In juli 2001 publiceerden de deskundigen Sven Bouman en Ben Jacobsen een analyse waarin zij tot een eenvoudige conclusie kwamen. In 36 van de 37 landen die zij onderzochten, bleken de gemiddelde maandelijkse beurswinsten in november tot en met april significant groter te zijn dan die in mei tot en met oktober (1970-1998). Volgens hen was Halloween (31 oktober) het keerpunt

Na Halloween kenden de beleggers een gunstiger periode: de rendementen lagen tijdens de wintermaanden doorgaans boven 8%. Hoewel zij september niet als een comeback maand beschouwden, was er in de maanden november tot en met april sprake van een goede vooruitgang, vooral in Europese landen.

Onderzoek naar kritiek

In 2004 publiceerden Edwin Maberly en Raylene Pierce een kritiek op het werk van Bouman en Jacobsen in The Journal of Economics. Zij beoordeelden de bevindingen van Bouman en Jacobsen voor de Amerikaanse aandelenmarkt en kwamen tot een andere conclusie dan zij voor dat deel van de studie hadden gedaan.

De opmerkingen van sceptici brachten Ben Jacobsen ertoe een nieuw en veel groter onderzoek te starten, ditmaal samen met Cherry Zhang. Zij maakten daarbij gebruik van gegevens van 109 landen die teruggaan tot 1694. In oktober 2012 publiceerden zij de volgende belangrijke conclusies: Het gemiddelde ‘zomerrendement’ van de dataset was 2,4%.

Wat stond er nog meer in het onderzoek? Het eigenlijke comeback-moment was, net als in Boumans eerste onderzoek, pas eind oktober, en niet begin september zoals zij lieten zien. Er was opnieuw sprake van een Halloween-effect.

Wat te doen als belegger?

Kortom, moet u “in mei verkopen en wegwezen” zoals veel beleggingsexperts suggereren? Misschien alleen als u een frequente belegger bent en betere opties hebt tijdens de zomermaanden. Als u een langetermijnbelegger bent, zijn er meestal extra variabelen waarmee u rekening moet houden bij het bepalen van uw beleggingen. Is uw portefeuille nog steeds geschikt voor uw risicoprofiel?

Kortom, hoe zit het met uw verhouding kasgeld, aandelen en obligaties die nodig is om uw beleggingsdoelstelling te bereiken? En heeft u een goede balans tussen waarde- en groeiaandelen binnen de portefeuille nu markten een rotatie uit tech naar meer klassieke aandelen (olie en financials) laten zien?

Het gaat hier om statistische gegevens op basis van historische cijfers, wat niet wil zeggen dat voor de toekomst geen identieke conclusies kunnen worden getrokken. Omdat er geen zekerheid is dat een seizoensgebonden patroon zal aanhouden, is het mogelijk dat in de (nabije) toekomst geen vergelijkbare bevindingen kunnen worden getrokken. Hoe zit het met coronavirus? Ook dit zou (eventuele) seizoenspatronen in de toekomst onbetrouwbaar kunnen maken. 

Door de bezorgdheid over de inflatie is de volatiliteit op de beurzen in verschillende landen opgelopen tot tien à twintig procent, met de corona lockdowns in China, de stijgende rentevoeten en het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Nieuws over een staakt-het-vuren of de beëindiging van de oorlog zou de prijzen aanzienlijk kunnen doen stijgen. En je verliest op dat rendement als je verkocht in mei.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren