Het jaar 2019 was een fantastisch beursjaar met flinke stijgingen. Iedereen had hoge verwachtingen voor 2020 en in het begin kwam deze verwachtingen ook uit, de beurzen bleven stijgen. Tot het Coronavirus de hele wereld in zijn greep kreeg, ook de beurzen, die sloegen dieprood uit.

Vanaf april 2020 kregen we te maken met quarantaines, gesloten restaurants en lockdowns. Vreemd genoeg zorgde dit voor rust op de beurs en kon deze herstellen van de klap. In december 2020 werd dezelfde stand op de AEX behaald als in februari 2020, namelijk 624,61 punten. Ondanks dat veel portefeuilles in maart waarschijnlijk meer dan 15% verlies leden was dit weer hersteld aan het einde van 2020. Belangrijk is dan wel dat je tussendoor niet bent uitgestapt of overgestapt naar een ander profiel. Dit bevestigt ook een belangrijke regel bij beleggen, het is voor de lange termijn en raak niet direct in paniek als de beurs aan het bewegen is. Oftewel: ‘als je geschoren wordt, moet je stil zitten’.

Risico en rendement

Rendement en risico gaan hand in hand met elkaar. Hoe hoger het risico dat je kiest, hoe meer kans je hebt op een hoger rendement. Echter werkt dat ook omgekeerd, hoe hoger je risico hoe meer geld je kunt kwijtraken. Een wereldwijde epidemie zoals het Coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de mensen met een hoog risicoprofiel in maart flinke dalingen zagen in hun beleggingsportefeuille.

Echter zijn we allemaal benieuwd wat beleggen uiteindelijk zou kunnen opleveren, zo ook in een bewogen jaar als 2020. Hieronder is een overzicht te vinden van het rendement van een aantal beleggingspartijen waarin je een beleggingsexpert voor je laat beleggen.

Let op er is gekozen voor de beleggingsvorm laten beleggen in combinatie met het hoogste risicoprofiel. Ben je benieuwd naar de rendementen van andere partijen of een defensief of neutraal risicoprofiel, bekijk de rendementen beleggen pagina.

Rendementen-beleggen-2020

Beleggingspartij

Risicoprofiel

Rendement 2020

Semmie

Offensief

2,49%

Robeco One

Offensief

4,50%

Evi van Lanschot

Zeer offensief

0,90%

Nationale Nederlanden

Offensief 6

0,70%

Rabobank

Zeer offensief

6,30%

Binck bank – Forward

Hoog

3,20%

Brand New Day

Zeer offensief

10,61%

Rendementen beleggen 2020

Als we kijken naar bovenstaande grafiek zien we dat Brand New Day in 2020 het beste heeft gepresteerd, in deze vergelijking. Een 1 op 1 vergelijking tussen alle hoge risicoprofielen van een beleggingspartij is haast onmogelijk. De reden hiervoor is dat de beleggingspartijen zelf hun eigen beleggingsstrategie kiezen en daarbij andere criteria hanteren, om tot een bepaald risicoprofiel te komen. De verdeling in een risicoprofiel kan inhoudelijk flink verschillen qua sector, regio, gekozen valuta en tal van andere factoren waarin de beleggingspartij belegt.

Echter geeft dit wel een overzichtelijk beeld van welk rendement je had kunnen behalen in 2020.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren