Dit begrip wordt ook wel het 8ste wereldwonder genoemd door niemand minder dan Albert Einstein. Wie het begrijpt verdient zijn prijs, wie dat niet doet, betaalt hem juist. Het komt erop neer dat je opgebouwde rendement in een jaar in alle volgende jaren weer rendement oplevert.

Om het rendement of rendement effect goed uit te leggen hebben we een voorbeeld uitgewerkt. In de werkelijkheid is het zo dat het effect gepaard gaat met het risico dat je neemt om te gaan beleggen en uiteindelijk natuurlijk ook met het behaalde rendement. Want rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

Hoe werkt het rendement op rendement effect?

In principe kunnen we het samenvatten met het sneeuwbaleffect. Je legt geld in en naarmate je er langer mee rolt hoe meer eraan blijft plakken. Hoe groter het rendement hoe groter het effect op het totaal zal zijn. Aan de hand van een rekenvoorbeeld hieronder wordt het wat pakkender.

Rendement op rendement berekenen

Om het rendement op rendement te kunnen berekenen moeten we weten met hoeveel geld je gaat beleggen, stel dat is 1.000 euro. Het rendement wat je jaarlijks gemiddeld behaald zetten we op 5%. In de tabel hieronder is dan duidelijk te zien wat het rendement op rendement effect is. En dit is puur en alleen rendement, als je tussendoor meer gaat inleggen zal dit het effect vergroten.

JaarVermogen
11000
21050
31102,50
41157,63
51215,51
61276,28
71340,10
81407,10
91477,46
101551,33

Het is wel belangrijk je geld te laten staan op je beleggingsrekening. Mocht je het namelijk er tussendoor vanaf halen en je behaalt gemiddeld 3% rendement per jaar dan heb je elke jaar 30 euro. Aan het einde van de rit scheelt dat ten opzichte van het laten staan.

Alleen voor beleggen?

Ook als je aan het sparen is dit wereldwonder van toepassing, echter vanwege de lage spaarrente merk je daar niet veel van. Bij het sparen noemen we het: rente op rente effect. De rente op rente berekening kan je ook maken aan de hand van het voorbeeld hierboven, alleen is het percentage veel lager omdat de meeste banken maar 0,01% rente geven.

Looptijd van je beleggingen

Bij het rendement op rendement effect komt ook weer de regel beleggen voor de lange termijn kijken. Hoe langer je blijft beleggen hoe sterker het effect zal zijn. Zelfs als je kiest voor een looptijd van 30 of 31 jaar kan dit al een groot verschil maken. Zo gek is het dus niet dat Einstein dit het 8ste wereldwonder noemde. Nu aan jouw om dit wonder ook in jou voordeel te laten werken.

Ook profiteren van het 8ste wereldwonder?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren