Wanneer je overweegt om te beginnen met beleggen doe je er verstandig aan om dit net als je hypotheek of huur aan te pakken en niet te wachten tot je eind van de maand wat overhoudt. Elke maand wat geld opzij zetten voor later is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak gaat een groot deel van je salaris op aan alledaagse zaken, zoals boodschappen en hypotheek- of huurlasten. Als er al een keer wat overblijft, is het maar al te verleidelijk om jezelf te trakteren op een lekker etentje of middagje shoppen. Als je vermogensopbouw echter als vaste last ziet in plaats van als een vrijblijvende optie, zou het zomaar kunnen dat je over een aantal jaar lekker op vakantie kunt gaan met het geld dat je uitspaart met een paar gemiste dinertjes.

Financiële slag om de arm

Heel veel Nederlanders zetten elke maand geld opzij als buffer voor financiële tegenvallers of als appeltje voor de dorst. Eind 2019 stond er maar liefst € 369 miljard op spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens. Als je voldoende buffer hebt en het een fijne gedachte vindt om in de toekomst meer financiële armslag te krijgen, is het een optie om elke maand een vast bedrag te beleggen. Beleggen brengt kosten met zich mee en de waarde van je vermogen kan fluctueren. In het verleden werden beleggers voor dit risico vaak beloond met een rendement dat hoger lag dan dat van een spaarrekening. Wie de afgelopen tien jaar elke maand € 100 had belegd in een breed mandje aandelen zoals de AEX, had hiermee een vermogen opgebouwd van ruim € 18.000. Met zo’n bedrag kan je heel wat leuke dingen doen.

Discipline, discipline en discipline

In het verleden behaalde resultaten geven uiteraard geen garantie voor de toekomst. Aan de andere kant heb je wel de garantie dat het niet lukt om een leuk bedrag bij elkaar te beleggen als je de discipline mist om regelmatig wat geld voor een langere periode opzij te zetten. Hoe zorg je er dan voor dat je geen impulsaankoop doet als er lekker wat geld op je rekening staat of als je weet dat je salaris binnenkort gestort wordt? Het is een slim idee om beleggen mee te nemen in je vaste lasten. Via periodiek beleggen kan je kort nadat je je salaris gestort krijgt automatisch en (vaak kosteloos) € 50, € 100 of een ander mooi bedrag beleggen. Op deze manier bouw je ongemerkt op de lange termijn een mooi vermogen op. Mocht je het tussentijds nodig hebben kan je het altijd nog gewoon opnemen, net als bij je reguliere spaarrekening.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan betekenen?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren