Op vrijdag 26 februari publiceerde de volkskrant het artikel dat het pensioenfonds voor huisartsen beleggen in bedrijven die wapens, drank, gokkasten, fastfood en cannabis produceren. Dit is met name nieuws omdat huisartsen zich inzetten voor de mensheid, echter met enkel deze informatie lijkt dit tegenstrijdig. Daarom proberen wij te begrijpen waarom in deze onderdelendeze wordt belegd en of dat terecht of onterecht is.

Op dit moment bevindt de beleggingswereld zich in een enorme transitie naar duurzaam beleggen. Met de komst van Joe Biden zal dit de komende jaren zelfs nog harder gaan.
Volgens morningstar werd er dan ook in 2020 meer dan 50 miljard nieuw geld aangetrokken om te investeren volgens de ESG factoren. (30 miljard meer dan in 2019)

Voor elke transitie geldt dat er tijd nodig is om te veranderen en zo te verduurzamen. Dit doen fondsbeheerders o.a. door de dialoog aan te gaan met de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Zo heeft pensioenfonds voor huisartsen zelf afgelopen jaar 70% van de portefeuille in ontwikkelde markten verkocht om dat geld te beleggen in de 30% bedrijven met de beste ESG score per sector

Drie voorbeelden

Hieronder bespreken we drie voorbeelden hoe je met een andere blik kunt kijken naar beleggen in “drank” of “cannabis”

Beleggen in drank

Wanneer je belegt in Heineken zou je kunnen stellen dat je belegt in drank. Echter is ook Heineken bezig met een duurzame missie. Zo wilt Heineken in 2030 klimaatneutraal bier produceren en worden containerschepen straks elektrisch aangedreven. En met o.a. sponsorship van tientallen miljoenen euro aan evenementen als de Champions League en Formule 1 zet Heineken ook flink in 0.0 bier aan de man te krijgen.

Wetende dat Heineken één van de grootste bierproducenten in de wereld is, kan jij als belegger juist impact maken op het milieu en welzijn.

Beleggen in wapens

Boeing is samen met Airbus de grootste vliegtuig leverancier wereldwijd. Echter is dat niet het enige wat Boeing produceert. Naast vliegtuigen werken zij samen met NASA aan het ruimteprogramma, maar produceren zij ook bommenwerpers, raketten en onbemande luchtvoertuigen voor Defensie.

Ook Boeing werkt hard aan de 2025 doelstellingen die in Parijs zijn gedefinieerd en proberen in 2050 de C02 uitstoot met 50% te reduceren voor de luchtvaart. Al met al maakt dit Boeing een moeilijk te definiëren bedrijf, maar juist door hierin te beleggen werk je toe naar een schonere luchtvaartindustrie.

Beleggen in cannabis

Cannabis wordt door velen onterecht nog enkel gezien als drugs. Met Joe Biden aan het roer speculeert men op het legaliseren van cannabis in de Verenigde Staten. Op dit moment zijn er 36 staten met legale medische cannabis en 15 staten die recreatief gebruik toestaan. Met het verder legaliseren van deze industrie komen er meer middelen vrij voor onderzoek naar de medische kant van cannabis, wat ten gunste is voor de gezondheid van mensheid.
Belasting

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen gaat niet over één nacht ijs en is een rekbaar begrip. Juist doordat grote investeerders met bedrijven in gesprek gaan, kunnen zij druk uitvoeren om de richting naar een betere toekomst uitzetten. Soms is het daarom te kort door de bocht om enkel te roepen dat een pensioenfonds belegt in wapens, drank, casino’s en cannabis.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren