Sinds de komst van de crypto’s zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple zien we de investeringen ook bergopwaarts gaan. Een grote groep mensen proberen rendement te halen uit deze manier van investeren. Dit is ook een vorm van beleggen, waarbij je geld heel snel kan groeien maar ook snel kan verdampen door de grilligheid van de munten.

Cryptovaluta zoals de Bitcoin zijn een hype, dat is wel duidelijk. Bij de Nederlandsche bank (DNB) zijn wel twintig aanbieders van cryptodiensten geregistreerd. Er is alleen geen zicht op wat zich binnen deze instellingen afspeelt. Het is dus onduidelijk met hoeveel geld we beleggen in crypto. Daarnaast kan iedereen bij buitenlandse dienstverleners terecht, wat het beeld nog meer vertroebelt.

Geregistreerde crypto dienstverleners

De registratie van de twintig partijen bij de DNB is maar een zeer beperkt ‘stempeltje van goedkeuring’. Dat stempeltje zegt alleen dat deze aanbieders van cryptomunten niet betrokken zijn bij criminele transacties, verder dan dat reikt het toezicht niet.

De Autoriteit Financiele Markten (AFM) geeft aan ook geen goed beeld te hebben hoeveel consumenten geld steken in de cryptovaluta. De AFM houdt wel toezicht op beleggingspartijen die kunnen beleggen in de bitcoin en andere cryptomunten.

Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) durft geen uitspraak te doen naar hoeveel we als Nederlanders beleggen in de cryptocurrency. De informatie die zij krijgen verschilt nogal per platform en de hebben er dus geen exacte cijfers over.

Investeren van tientjes tot tonnen

Wel blijkt er uit een onderzoek eerder dit jaar dat er ongeveer 700.000 beleggen in cryptocurrency. C. Jimmink van Bitcoinmeester geeft aan dat ze bijna 200.000 Nederlandse klanten hebben. Het bedrag waarmee ze instappen of handelen verschilt echt tussen een paar tientjes en meerdere tonnen.

De DNB en de AFM juichen het beleggen in cryptocurrency niet toe en ook de VEB geeft aan dat deze tak van beleggen een blinde vlek is. DNB geeft aan geen beleggingsadviezen te geven maar wel een mening te hebben over het beleggen in crypto. Een cryptomunt vertegenwoordigt niks, het is geen aandeel waarmee je een stukje van een bedrijf koopt en dividend krijgt.

De waarde van de munten

De AFM heeft regelmatig gewaarschuwd voor het investeren in crypto. De waarde van de digitale munten kunnen naar aanleiding van 1 twitterbericht alle kanten op vliegen. Het gevaar ten opzichte van beleggen is dat je investering heel snel kan dalen, verliezen van 20% kunnen voorkomen bij Bitcoin. Je neemt een groot risico met je vermogen en de keerzijde daarvan is dat je ook op 1 dagen je vermogen met 20% zou kunnen zien toenemen. Als je dit risico durft te nemen dan is beleggen in cryptocurrency iets wat goed bij je past. Mocht je dat risico niet willen nemen zijn er nog verschillende andere zaken waarin je kan beleggen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren