Beleggen is een investering voor de lange termijn zo zeggen we altijd. Daardoor heeft beleggen bij de jonge doelgroep het kenmerk saai. Deze groep wil liever op de korte termijn snel geld verdienen. Gemakkelijk via een app om binnen een paar dagen rijk te worden.

De strategie van een jonge belegger vergeleken met een oude belegger kan dus totaal verschillend zijn. Beleggen in turbo’s, trackers en cryptomunten is razend populair onder de nieuwe generatie. Tegelijkertijd krijgt de handel steeds meer trekjes van een spel, wat vooral de jongeren trekt. Hieronder wat verschillen tussen de jonge belegger en de oudere belegger.

Beleggen met turbo’s

Beleggen met een hefboom, beleggen met een versnelling, booster beleggen, zomaar termen die voorbijkomen als je gaat beleggen met turbo’s. Als je niet veel te besteden hebt maar wel veel wilt winnen is het verleidelijk om te beleggen met turbo’s. Met een turbo kun je geld investeren in aandelen, olie, grondstoffen of bijvoorbeeld goud. Je belegt dan onderliggen waarde en die grotendeels wordt gefinancierd door de aanbieder van de turbo. Er zijn twee varianten van beleggen in turbo, long (stijging van de markt) en short (daling van de markt). Het is verstandig om voldoende kennis en ervaring met het product te hebben om zo te voorkomen dat je vermogen snel verdampt. Beleggers ervaren deze manier van beleggen ook als spannend, het is niet voor niets dat 2 van de 3 particuliere beleggers eindigt met verlies als ze beleggen met turbo’s.

Leren beleggen met oefenaccount

Tegenwoordig is het mogelijk om zonder een cent uit te geven te leren beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld een onderlinge strijd met je vrienden voeren wie het meeste rendement kan maken. Dit soort fictieve beleggingsrekeningen worden gratis aangeboden door een aantal banken zoals Bux, om zelf te beleggen. Het idee erachter is om mensen spelenderwijs in aanraking te laten komen met beleggen zonder dat ze daarbij risico lopen. Als speler krijg je een demorekening met een startbedrag, daarmee kan je handelen in aandelen of eventueel andere beleggingsproducten. Het voordeel hiervan is dat je voor jezelf een passende beleggingsstrategie kunt ontdekken. Het is goed om te beseffen dat deze resultaten geen garantie geven voor als je om echt geld gaat beleggen.

Cryptovaluta

De jongeren zien beleggen steeds meer als spel, een oorzaak daarvan is het beleggen in cryptocurreny. Als je daarin gaat beleggen lijkt het soms net op inzetten op de roulettetafel in een casino. De ene maand kan het zo 100% stijgen en daarna kan het in een week zo 50% dalen. De grilligheid van de markt is uniek, een AEX of een S&P 500 zal deze percentages nooit zo laten zien. Een tweet van Elon Musk kan er zomaar voor zorgen dat de koers van een coin onwijs stijgt of daalt.

Gevolgen van deze ontwikkeling

De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn lastig in te schatten. Het gevaar zit erin of er een bubbel in de maak is. En wat doen alle jonge beleggers als de markt plotseling instort? De oude garde heeft als visie de lange termijn en zullen verwachten dat het wel weer aantrekt, de jonge startende belegger wil op korte termijn veel geld verdienen.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

VUL JE START BEDRAG IN | ZIE DIRECT WAT HET OPLEVERT.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren