Heb je altijd al willen starten met beleggen maar had je geen idee waar je moest beginnen? In dit artikel leggen we uit hoe een fondsmanager te werk gaat zodra hij of zij gaat beleggen. Dit zijn de vier stappen die in het plan van een fondsmanager naar voren komen zijn:
  1. Maak een plan
  2. Spreiden, spreiden, spreiden
  3. Ga opzoek naar informatie
  4. Hou een schoonmaak

Stap 1: maak een plan

Als je wilt starten met beleggen is het goed om te beginnen met het maken van een beleggingsplan, het plan bestaat uit verschillende onderdelen. Het belangrijkste onderdeel is het risico bepalen wat je wilt lopen bij beleggen. Dit is de basis van je plan/strategie want, het risico bepaalt doorgaans hoeveel rendement je kunt behalen. Hoeveel risico je kunt nemen is afhankelijk van je persoonlijke situatie het is namelijk verstanding om alleen te beleggen met geld wat je voor een langere periode kan missen.

Stap 2: spreiden, spreiden, spreiden

Spreiden is een onmisbaar onderdeel bij succesvol beleggen volgens elke fondsmanager. Spreiding is namelijk een belangrijke factor om je risico’s wat je wilt lopen te verkleinen, terwijl het ook in vele gevallen je rendement kan vergroten. De reden hiervoor is dat verliezen bij de ene belegging vaak weer opgevangen kan worden door winst bij de andere. Spreiden kun je doen door te investeren in verschillende beleggingscategorieën (obligaties, aandelen, vastgoed, etc.), sectoren (IT, financials, consumentenproducten, etc.) en landen/regios’s (ontwikkelde opkomende markten). Hoe meer spreiding in je beleggingsportefeuille hoe evenwichtiger deze is.

Stap 3: informatie opzoeken

Als je aan het belegging bent is het verstandig voortdurend opzoek te gaan naar informatie. Fondsmanagers lezen bijvoorbeeld dagelijks een aantal financiële kranten en zijn op de hoogte van het financiële nieuws. Het is belangrijk om dagelijks op de hoogte te zijn van de koersen, zoals je vast merkt zal dit veel tijd en kennis vergen.

Stap 4: de schoonmaak

Het opschonen van je beleggingsportefeuille is onmisbaar in een professionele aanpak, in beleggerswereld noemen we dit ook wel: rebalancing. Een fondsmanager doet minstens 2x per jaar een schoonmaak. Stel je hebt op basis van je plan een portefeuille opgebouwd met 50% aandelen, 35% obligaties en 15% spaargeld. Na een periode waarin de aandelenkoersen flink zijn gestegen kan de verdeling ineens 65% aandelen, 25% obligaties en 10% spaargeld zijn, dit noemen we scheefgroei. Het resultaat is dat je te veel aandelen in je portefeuille hebt waardoor je meer risico loopt dan je beschreven hebt in je plan.

Ben je niet helemaal zeker?

Zijn de stappen hierboven zijn een voorbeeld voor als je zelf gaat beleggen. Mocht je onzeker zijn over wat stappen, of simpelweg te weinig tijd hiervoor hebben, dan is laten beleggen ook een prima alternatief.

Benieuwd wat beleggen voor jou kan opleveren?

Vul je start bedrag in | Bepaal je risico | en ontdek het

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren