De Amerikaanse verkiezingen die zijn gestart op 3 november zijn op dit moment in volle gang. In de loop van deze week weten we definitief of Donald Trump zijn termijn kan verlengen of dat Joe Biden de nieuwe president zal worden. Op dit moment is het een nek-aan-nek race waarvan we nog niet weten wie er gaat winnen. Voor beleggers of mensen die willen starten met beleggen is dit een spannende tijd en we nemen je graag mee in dit artikel wat de impact kan zijn van de Amerikaanse verkiezingen op de beurzen. Wat is bijvoorbeeld hun standpunt in de situatie met China of hoe denken zij over de belastingen. Allemaal onderwerpen die veel impact kunnen hebben op de beurs in Amerika en daarmee ook in de rest van de wereld.

Huidige situatie

De huidige president van Amerika, Donald Trump is een president die wellicht de meeste besproken president ooit van het land is. Toen hij in 2016 de verkiezingen won zag niemand dat aankomen, vooral omdat geen enkele peiling het juist had. In de peilingen van 2020 ligt Joe Biden voor ten opzichte van Donald Trump. Als we kijken naar de economische situatie de afgelopen jaren kunnen we concluderen dat Trump het best goed heeft gedaan is sommige situatie. Zo is de werkloosheid het meest gezakt in de afgelopen 50 jaar, zijn er veel onderhandelingen geweest met andere landen waar ze een betere uitgangspositie hebben verkregen. Als we kijken naar de onderhandelingen met China is dat een land waar Trump veel mee in ‘gevecht’ is. Het gevolg daarvan is dat deze onderhandelingen de beurzen jarenlang in zijn greep hield. Op sommige fronten kwamen de VS en China dicht bij elkaar, maar tot een overeenkomst kwam het niet. De komst van Covid-19 heeft daar niet aan bijgedragen, Trump ziet het China als de vijand van het vrije westen en daar heeft de komst van het coronavirus geen positieve invloed op.

De verwachtingen op de beurs

Meestal zijn de eerste twee jaar na het aanstellen van een nieuwe president het zwaarst voor Wall Street. In die periode worden vaak beslissingen omtrent bijvoorbeeld belastingen doorgevoerd. De laatste twee jaar zijn historisch gezien vaak de beste jaren voor de aandelenkoersen, waarbij vooral het jaar voor de verkiezingen (2019 in dit geval) een goed jaar is. Als we kijken naar de afgelopen vier jaar zien we bij de ambtstermijn van Trump in grote lijnen dezelfde overeenkomsten, waarbij het jaar 2020 natuurlijk een bijzonder jaar was. Maar kijkend naar 2019 is dat een zeer goed beursjaar geweest in Amerika.

Beurs 2020 tot 2024

Als deze theorie klopt kunnen we dus in de komende twee jaar niet verwachten dat de beurs onwijs gaat groeien, er kan wel groei in zitten, maar die zal minder sterk zijn dan in het derde jaar. Biden heeft in zijn programma ook aangegeven dat de democraten de belastingen voor bedrijven willen verhogen, wat niet direct een goed teken is voor bedrijven en een groei. Trump heeft in 2018 gezorgd dat juist de belasting voor bedrijven van 35% naar 21% is gegaan. Daarnaast wil Biden ook voor de particulieren de hoogste belastingschijf in Amerika verhogen van 37% naar minimaal 39%, wel alleen voor particulieren met een inkomen van meer dan een miljoen dollar.

Gevolgen voor handelsoorlog China

Zowel Trump als Biden zet zich in voor de bescherming van Amerikaans intellectueel eigendom. Trump zegt hierover dat hij alleen voor Amerika kiest tegenover de rest van de wereld, terwijl Biden meer een samenwerking met Europa en Japan zou willen aangaan tegen China.

Overige standpunten

Zo zijn er ook nog standpunten met betrekking tot het klimaat en de gezondheidszorg. Dit zijn onderwerpen waar Trump zit niet graag voor inzet, terwijl Biden zich hier wel hard voor wil maken. Volgens hem moet de Obamacare weer aandacht krijgen en moet er een investering in de klimaattechnologie komen.

Wat betekent dit voor je beleggingen?

Deze onzekerheid zorgt ervoor dat de Amerikaanse aandelen iets minder goed presteren in vergelijking met de aandelen van Europa en andere continenten. Dit direct aan waarom het goed is om te kijken naar de spreiding binnen je beleggingsportefeuille. Stel je zit nu heel veel in de regio Amerika dan kan het zijn dat je beleggingen harder omhoog of omlaag dan portefeuilles die meer gewicht hebben in Europa. Benieuwd naar andere eventuele gevolgen lees dan hier meer.

Benieuwd wat beleggen kan opleveren?

Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.

Deel dit bericht

Lees ook

Is dit het moment om te beleggen?

Ontdek wat beleggen jou kan opleveren