Het kiezen van de juiste beleggingspartij is al best lastig. Als je die eenmaal gevonden hebt welke partij het beste bij je past moet je de volgende keuze maken: welk risicoprofiel kies je. Het vergelijken van de verschillende aanbieders kan je nog doen op gebied van rendement, kosten en wensen die je hebt in bijvoorbeeld contact. Het vergelijken van de risicoprofielen is niet te doen.
De reden hiervoor is dat banken en vermogensbeheerders zelf een naam en invulling mogen geven aan een profiel. Zo kan een defensief risicoprofiel bij Brand New Day er heel anders uit zien dan een defensief risicoprofiel van Binck Bank. In deze vergelijking is ook de naamgeving van het risicoprofiel anders, bij Brand New Day is het een defensief risicoprofiel en bij Binck Bank is het een laag risicoprofiel.
Wat is een beleggingsrisicoprofiel?
Een risicoprofiel geeft aan hoeveel risico bij beleggen je wilt lopen. Kies je voor een hoog risico dan kan je meer rendement maken, maar ook meer verlies maken. Bij een laag risicoprofiel zijn deze percentages wat kleiner, je maakt minder snel een groot rendement en je verliest ook minder snel een groot bedrag. Een verschil in risico loopt dus hand in hand met een verschil in rendement.
Een risicoprofiel ontstaat vaak na het invullen van een vragenlijst, er komen vragen naar voren over je gezinssamenstelling, inkomen, beleggingsdoel en je gedrag op de financiële markt. Uiteindelijk geeft de uitkomst van de vragenlijst aan welk risicoprofiel het beste bij je past.
Waar moet je op letten bij het kiezen?
Als je een risico hebt gekozen na het invullen van de vragenlijst of eventueel zonder invullen van de vragenlijst is het goed om op de volgende zaken te letten:
- De verdeling van het geld wat je gaat beleggen over aandelen, obligaties en bijvoorbeeld grondstoffen;
- Aandelen, vastgoed en grondstoffen zijn onderdelen waarin je kan beleggen die een hoog risico hebben;
- Garantieproducten, liquiditeiten en obligaties zijn in die zin risicomijdend;
- De verschillen tussen de rendementen tussen gelijknamige profielen, maar bij verschillende beleggingspartijen.
Risicoprofiel: Defensief – Laag – Voorzichtig
Als je voor een profiel met één van deze namen kiest dan vind je een gelijke stroom aan inkomsten belangrijk, maar wil je op de lange termijn ook een groei van je investering zien. Dat een slecht jaar een keer een klein negatief rendement geeft vind je acceptabel. De verdeling in dit profiel tussen obligaties en aandelen is rond de 70% obligaties, 20% aandelen en 10% overige. De obligaties zijn vaak stabieler dan de aandelen, vandaar de zwaarte op obligaties in dit profiel.
Risicoprofiel: Neutraal – Gemiddeld – Normaal
Kies je voor dit profiel dan vind je inkomsten uit je eigen vermogen en vermogensgroei op de lange termijn belangrijk. Als het een slecht beleggingsjaar is kan je genoegen nemen met een kleine winst of klein verlies. De verdeling in dit profiel tussen obligaties en aandelen is ongeveer 50%-50%.
Risicoprofiel: Offensief – Hoog – Zeer ambitieus
Vermogensgroei op lange termijn is het uitgangspunt bij de keuze voor dit risicoprofiel. In een slecht beleggingsjaar kan een flink negatief rendement ontstaan. Dat kan het jaar erop, bij een positief beleggingsjaar kan hier een flinke winst ontstaan. De verdeling in dit profiel tussen obligaties en aandelen is rond de 20% obligaties, 70% aandelen en 10% overige. De aandelen zijn erg bewegelijk op de markt en kunnen dus grote invloed hebben op het rendement vandaar de zwaarte op aandelen in dit risicoprofiel.
Genoeg informatie over het risicoprofiel? Dan kun je nu starten met beleggen en het juiste risico bij de juist beleggingspartij kiezen.
Benieuwd welke risicoprofiel bij jouw past?
Vul je start bedrag in | zie direct wat het oplevert.
Deel dit bericht
Lees ook
